Един от най-успешните инвестиционни проекти у нас - софийският бизнес парк, продължава да расте.

Арко Риъл Пропърти Холдингс - джойнт венчър между Арко Кепитъл и Дойче Асет Мениджмънт, ще вложи 30 милиона евро в строителството на нова бизнес сграда в комплекса, съобщиха от там.

Сграда № 15 ще разполага с 20 800 кв.м. отдаваема площ, разпределена на пет офисни нива и търговски площи на партерния етаж. Подземен паркинг на две нива с общо 260 паркоместа ще обслужва нуждите на наемателите.

Проектът е на утвърдилата се българска архитектурна фирма "А и А Архитекти", участвала в проектирането на повечето от сградите в комплекса, а строителството ще бъде осъществено под ръководството на немската компания "Линднер Имобилиен Мениджмънт", специализирана в инвестиционен и строителен контрол. Краят на 2018 г. е срока, в който се очаква да бъде завършен строежът.

В по-голямата си част сградата е вече отдадена под наем на големи международни компании, сред които КПМГ ИТ Сървисис и Булпрос Консултинг. Сключените договори за наем за срок от пет години са едни от най-големите сделки на пазара на отдаване под наем на офис площи за изминалата 2016 г. Офисите са проектирани съгласно нуждите и изискванията на наемателите. Бъдещите наематели ще могат да избират между офиси с площ от 200 кв.м. до 3000 кв.м., представляващи около 20 % от нанаетата част от сграда 15.

"Радваме се, че след осем години отново имаме възможност да разширим комплекс "Бизнес парк София". Новата сграда ще отговори на високите очаквания на нашите клиенти - големи български и международни компании, търсещи съвременни и иновативни офис пространства в бизнес районите на София. Водещ по време на целия процес на планиране и проектиране беше стремежът ни за получаване на златен или по-висок клас сертификат по LEED, американски сертификат за екостроителство.", каза Христо Москов - управител на "Бизнес парк София".

Офисните етажи са решени като отворени пространства с площ от 3050 кв.м. и в комбинация със съвременната архитектура на сградата дават възможност за гъвкавост при изпълнение на различните изисквания на наемателите. Отворен атриум във вътрешната част на сградата и малък открит парк на покрива й ще предоставят на наемателите атрактивни места за почивка.

"За последните осемнадесет месеца свободните площи при нас са по-малко от 1%. Строежът на най-новата ни сграда и високата заетост на съществуващите сгради поставят "Бизнес парк София" сред лидерите на наемния пазар на офис площи не само в България, но и в Централна и Източна Европа. Интересът към наемане на площи значително нараства и отдаване под наем "на зелено" на офиси, намиращи се на територията на бизнес локации с мултифункционална и високотехнологична инфраструктура се превръща в тенденция. Част от цялостната ни стратегия за разширяване и развитие на комплекса е активно управление на активите и подобряване на предлаганите услуги.", каза Христо Москов.