Специално правило, важащо само в последните 30 секунди от мача, направи холандските хандбалистки световни шампионки. На финала в Кумамото (Япония) "лалетата" победиха Испания с 30-29 (16-13) с гол от дузпа на Абинг в последната секунда.

Хандбалистките на Русия спечелиха бронза на Световното в Япония

Хандбалистките на Русия спечелиха бронза на Световното в Япония

Сборная се наложи с 5 гола разлика над силния отбор на Норвегия

Испанките имаха атака за спечелване на срещата, но вратарката Вестер направи 12-о си спасяване в срещата. Тя опита да даде дълъг пас 6 секунди преди края, но испанката Ернандес ѝ попречи. По спорното правило товасе наказва с червен картон и дузпа на другата врата. Целта е да не се бави време в края. Абинг имаше здрави нерви и реализира "златния гол".

Финалът беше много оспорван и драматичен. Иберийките започнаха много силно и с бързи контри поведоха с 6-2 и 9-5. Тогава холандките затвориха вратата си за повече от 12 минути и успяха да изравнят. В нервния край на първото полувреме "лалетата" изградиха добър аванс за 16-13.

След почивката новите шампионки дълго поддържаха преднина от 3-4 гола. Испанките не се предадоха и постепенно се доближиха. 100 секунди преди края резултатът стана равен 29-29. Последваха нервни изпълнения и от двете страни, за да се стигне до невероятната драма в края.

Холандия за пета поредна година е с медал от голямо първенство, но за първи път той е златен. Испанките за първи път играха финал. Те влязоха в Топ 4 благодарение на победата на Черна гора над Швеция, но бяха на косъм от титлата.

Шампионките получиха квота за Токио 2020. Следващите отбори: Испания, Русия и Норвегия ще бъдат домакини на заключителните квалификационни турнири за олимпийските игри.