Българските гимнастички Боряна Калейн и Катрин Тасева се класираха за многобоя на Световното първенство по художествена гимнастика в Баку.

Ансамбълът замина за Световното в Баку

Ансамбълът замина за Световното в Баку

Момичетата на Весела Димитрова и Михаела Маевска вече имат олимпийска квота

Калейн беше доста по-стабилна и в четирите си изигравания и ще играе в по-силната група, след като зае осмо място в квалификациите. Тя събра общ сбор от 64,400. Българката получи съответно 21,600 на обръч, 21,450 на топка, 21,350 на бухалки и 19,050 на лента след грешки. От квалификациите се вземат трите най-силни резултата, така оценката ѝ на лента не лиза в общия сбор.

Тасева е 20-а в общото класиране, но заради правилото само за две гимнастички от държава се придвижва до 18-ата позиция. Тя получи 20,400 на обръч, 19,500 на топка, 20,400 на бухалки и 18,800 на лента. И нейната оценка не влиза в общия сбор.

Във финалите на бухалки и лента няма да има представителка на България. Калейн остана на косъм от финала на бухалки с девети резултат. Невяна Владинова игра само на тези два уреда на това Световно, което е последно за нея, но не успя да се класира на финал. На бухалки тя получи 20,300 точки, а на лента 19,250.

Битката за многобоя стартира утре. Гимнастичките ще бъдат разделени на две групи. В първата група ще играят класиралите се от 24 до 13-о място, а във втората гимнастичките от дванадесето до първо място. Катрин Тасева ще играе в първата група, а Боряна Калейн във втората. Квоти за олимпийските игри ще получат първите 16 гимнастички.

Състезанието ще започне в 13:30 часа и ще бъде излъчвано пряко по Нова спорт.

Пътят към Токио минава през Баку

Пътят към Токио минава през Баку

Голямата цел на България са две квоти в индивидуалното за олимпийските игри

В отборното класиране България не успя да защити сребърния медал, който спечели миналата година в София и остана на шеста позиция. Титлата спечелиха рускините - Дина и Арина Аверини и Екатерина Селезньова. Втори са израелките - Линой Ашрам, Никол Зеликман, Юлиана Телегина и Никол Воронков. Бронза в отборната надпревара спечели тимът на Беларус в състав - Катериа Галкина, Анастасия Салос и Алина Гарнаско.