След броени дни започва 37-ото Световно първенство по художествена гимнастика. В понеделник (16.09) в Баку ще бъде даден стартът на най-важното състезание за сезона.

Голямата цел на България са две квоти в индивидуалното за олимпийските игри в Токио догодина. Ансамбълът на Весела Димитрова и Михаела Маевска вече си осигури участие на Игрите в Япония, след като спечели бронзов медал в многобоя на миналогодишното Световно, което се проведе в София. 

За осигуряване на двете квоти страната ни ще разчита на системата 4-4-2. Катрин Тасева и Боряна Калейн ще покажат и четирите си съчетания, а капитанът Невяна Владинова ще играе на бухалки и лента. 

Катрин Тасева

Снимка 430534

Източник: GettyImages

Катрин Тасева беше най-постоянната гимнастичка от българския отбор през сезона. За поредна година Тасева се доказа като много силна в многобоя. Две от съчетанията в програмата ѝ бяха променяни в хода на сезона. Първо обръчът ѝ не получаваше достатъчно високи оценки, което доведе до неговото усложняване и смяна на музиката. Композицията ѝ с топка, която ѝ донесе сребърен медал на Европейските игри, е поставена на джаз музика.

Танцувалните ѝ бухалки са озвучени от песен на Арета Франклин. Първият вариант на съчетанието с лента на Катя беше върху песен на Лейди Гага от филма "Роди се звезда". Композицията за кратко време се превърна в любима на много фенове и специалисти. Още на първата Световна купа в Песаро Катрин спечели сребърен медал за нея, а в София добави още един сребърно отличие. Малко преди Европейските игри в Баку съчетанието ѝ с лента бе сменено, като вече е по музика на ливанска музикантка и е по-динамично. Тасева показа за първи път новата си композиция с лента на Европейските игри и спечели бронзов медал от финалите на уредите. 

През сезона тя спечели общо 7 медала от Световните купи и Европейските игри в Минск. Освен това с представянето си тя помогна на България за бронзовоия медал отборно на Европейското първенство, което се проведе през май в Баку.

Боряна Калейн 

Снимка 423837

Източник: LAP.bg

Боряна Калейн започна ударно сезона на Световните купи с бронзов медал в многобоя в Песаро, като към него добави и сребро на топка. На домашната Световна купа в София Калейн подкрепяше от трибуните съотборничките си Тасева и Владинова. В Ташкент Боряна спечели още три медала от Световна купа. Тя се прибра от столицата на Узбекистан с три сребърни медала - в многобоя, на топка и на лента. На първото си Европейско първенство Буба помогна на българския тим да стигне до бронзовото отличие в отборната надпревара, а във финалите на отделните уреди тя спечели две бронзови отличия - на топка и лента.

Световното първенство в Баку ще бъде второ за 19-годишната Калейн. На миналогодишния шампионат на планетата, който се проведе в София, тя игра 3 съчетания и не успя да влезе в битката за многобоя, но спечели сребърен медал със своите съотборнички в отборната надпревара. Тимът на България не беше печелил сребро отборно от 23 години. 

Капитанът Невяна Владинова

Снимка 438114

Източник: БГНЕС

Мнозина останаха разочаровани от факта, че капитанът Невяна Владинова ще изиграе само две съчетания на предстоящото Световно първенство. Българският щаб реши да заложи на сигурна схема на игра заради високия залог, а именно квотите за Игрите в Токио. Владинова е най-опитната ни гимнастичка в индивидуалното. Тя вече има зад гърба си участия на четири Световни първенства, както и на Олимпийските игри в Рио. Освен отборния сребърен медал от София, Невяна има и бронзов медал на топка от шампионата на планетата в Пезаро, Италия. В Баку 24-годишната грация ще изиграе своите композиции с бухалки и лента. Съчетанието с бухалки е с динамично темпо, в което Владинова може да покаже добрата си техника с уреда. Лентата от своя страна е лирична и бавна, озвучена от Лучано Павароти и Джеймс Браун. 

Симона Дянкова, Лаура Траатс, Ерика Зафирова, Мадлен Радуканова, Стефани Кирякова - Ансамбълът на България

Снимка 441640

Източник: ММС

Петорката на България вече има осигурена квота за Олимпийските игри в Токио, след като спечелиха бронзов медал в многобоя на миналогодишното Световно в София. В "Арена Армеец" съставът на тима обаче беше различен. Ерика Зафирова ще дебютира на Световно първенство в Баку, след като през миналата година в отбора беше Елена Бинева. В средата на тази година Бинева обяви, че слага край на кариерата си заради травма в гърба. На домашна сцена българките станаха и световни шампионки на 5 обръча. В Баку момичетата, водени от Весела Димитрова и Михаела Маевска, ще се борят за абсолютната световна титла. На дебютния им шампионат на планетата в Италия през 2017-а година те завършиха на второ място в многобоя. 

Снимка 442688

Източник: LAP.bg

През сезона Симона Дянкова, Лаура Траатс, Ерика Зафирова, Мадлен Радуканова, Стефани Кирякова нямат състезание, от което да се върнат без медал. Композициите им, които тази година са с пет топки и три обръча и два чифта бухалки, са истински шедьоври. За съчетанието с пет топки е използвана японска музика от анимето "Наруто". Обръчите и бухалките са истински спектакъл, озвучен от "Най-великото шоу". От трите Световни купи, на които взеха участие, те спечелиха 6 медала. От Европейските игри в Минск петорката на България завоюва сребро в многобоя, сребро на пет топки и бронз на обръчи и бухалки. 

Шампионатът на планетата ще се излъчва в ефира на Нова спорт.

Пълна програма на излъчване:

ВТОРНИК 17.09

18:30 - Индивидуално, обръч, финали

19:00 - Индивидуално, топка, финали

19:40 - Награждаване

22:30 - Обзор

ЧЕТВЪРТЪК 19.09

18:30 - Индивидуално, бухалки, финали

19:00 - Индивидуално, лента, финали

19:40 - Награждаване

22:30 - Обзор

ПЕТЪК 20.09

13:30 - Индивидуално, многобой, Група Б

16:40 - Индивидуално, многобой, Група А

19:30 - Награждаване

22:30 - Обзор

СЪБОТА 21.09

13:30 - Ансамбли, Многобой

15:30 - Ансамбли, Многобой

17:10 - Награждаване

21:15 - Обзор

НЕДЕЛЯ 22.09

13:30 - Ансамбли, финал, 5 топки

14:15 - Ансамбли, финал, обръчи и бухалки

15:00 - Награждаване и гала церемония

22:00 - Обзор