Президентът на БФХГ Илиана Раева и вицепрезидентът Невяна Владинова наградиха деятели на клубовете Левски Триадица и ЦСКА по повод 70 години художествена гимнастика в България по време на днешния състезателен ден от държавното отборно първенство в зала "София".

Тази година българската художествена гимнастика чества една забележителна годишнина - 70 години! По този повод БФХГ ще награди повече от 500 деятели, които със своя труд и всеотдайност са спомогнали за развитието на българската художествена гимнастика и утвърждаване на нейния престиж и слава в цял свят.

Клуб Левски Триадица е един от най-силните в страната, дал множество национални състезателки и треньори на този красив спорт, допринесъл в огромна степен за издигане на престижа на българската художествена гимнастика по цял свят.

Наградени бяха:

Дорча Калчева - една от първите състезателки по художествена гимнастика в България. Учител и пример за поколения състезателки, треньорки и съдийки, тя е неотменна част от историята на художествената гимнастика. Дългогодишен член на Управителния съвет на БФХГ и съдия международна категория. В периода 2000-2017 е спортен директор на СКХГ Левски Триадица.

Мариана Пищалова - състезателка от кюстендилската школа, дългогодишен деятел, съдия и активна част от развитието на художествената гимнастика в България. Помощник треньор на национален ансамбъл жени, спечелил бронзов медал на Европейското първенство в Женева през 2001 г. От 2005 г. е член на Съдийската комисия към БФХГ, три мандата. Член на Управителния съвет на БФХГ. От 2017-а е заместник председател на СКХГ Левски Триадица.

Ангел Калчев - кондиционен треньор на националните отбори в различни периоди между 1997 и 2014 година. Дългогодишен треньор по тенис на маса. Специалист с разработена система за развиване на най-важните качества при състезателките по художествена гимнастика. И до днес помага в СКХГ Левски Триадица.

Марияна Памукова - през годините е била треньор на състезателки подавани към националните отбори ансамбъл и спечелили отличия за България - Емилия Радичева, Биляна Писова. Помощник-треньор на НО ансамбъл девойки 2016-2017г., спечелили трето място отборно. Личен треньор на Боряна Калейн от 2006 година - световна вицешампионка отборно през 2018 г., европейска вицешампионка индивидуално през 2021 година, пета на Олимпийските игри Токио 2020. Работи като треньор по художествена гимнастика от 2004г. в СКХГ Левски Триадица.

Боряна Калейн пропуска Държавното отборно първенство заради лека травма

Боряна Калейн пропуска Държавното отборно първенство заради лека травма

Вижте подробности

Петър Колдамов - балетен педагог на Националния ансамбъл през 2013 г.

д-р Маца Панова - работи с националния отбор в периода 2003-2008.

Светла Славова (Чобанова) - 1883-1885 двукратна световна шампионка, абсолютна европейска шампионка ансамбъл Състезателка на СКХГ Славия, един от първите треньори в СКХГ Левски Триадица, в момента работи като треньор в Норвегия.

Теодора Александрова - 1995 година европейска шампионка индивидуално девойки, бронзова медалистка отборно. Състезателка на СКХГ Левски, в момента работи като треньор в Норвегия.

Борислава Илиева - 1995 година бронзова медалистка отборно девойки от Европейско първенство. Състезателка на СКХГ Левски, в момента работи като треньор в Англия.

Магика Димитрова - 2007 година Европейско първенство - втори място ансамбъл девойки. Състезателка на СКХГ Левски Триадица.

Емилия Радичева 2013 г. - Европейско първенство - втори място ансамбъл девойки, 2014 г. - МОИ - второ място ансамбъл девойки, състезателка на СКХГ Левски Триадица.

Наградени бяха и деятели от клуб ЦСКА - с благодарствен плакет по повод 70-годишния юбилей на българската художествена гимнастика:

Виктория Данова - ЕП Порто 1998, СП Берлин 1997, СП Осака 1999, ЕП Будапеща 1999

Боряна Йорданова - ЕП Москва 2005

Биляна Проданова - ЕП Москва 2006

Боянка Ангелова - ЕП Торино 2008

Жанина Георгиева ЕП Баку 2019

Треньори

Надя Батова - треньор на Йолита Манолова състезател в НО анамбъл от 2003 до 2008 г.

Янка Петкова - треньор на Йоанна Танчева състезател в НО анамбъл от 2003 до 2008 г.

Евгения Стоева - треньор на Зорница Каленска шампинка на ЕП Лисабон 1991 девойки

Светослава Иванова - треньор на Биляна Проданова

Розалина Иванова - хореограф

Деятели, посмъртно - Валентина Кирилова.

Боряна Калейн спечели златен медал на топка и сребърен на обръч в първите два финала на Световната купа

Боряна Калейн спечели златен медал на топка и сребърен на обръч в първите два финала на Световната купа

В Баку