Шефът на Ферари Жан Тод продължава да критикува решението на Световния автомобилен съвет на ФИА, който не наложи наказание на Макларън по шпионския скандал. В дълъг монолог Тод коментира вижданията си пред официалния сайт на "скудерията".

"Не съм удовлетворен от решението, което бе взето от Световния автомобилен съвет. Макларън бяха признати за виновни, но не последва наказание. Това не мога да го разбера.

На заседанието ръководителите на Макларън признаха, че главният конструктор на тима е получавал информация от Найджъл Степни още през март, преди старта за Гран при Австралия. Част от тази информация се е използвала срещу Ферари. Когато шефът на Макларън и негови близки колеги обявиха, че "определени болиди не съответстват на регламента", ето какво са имали предвид.

Изводът е прост - информацията, която е получена по незаконен път, се е използвала, за да имат предимство. В Макларън потвърдиха, че през есента инженерите им е трябвало да изменят настройките на файрвола, за да спрат потока, който им е описал Найджъл Степни.

Кулън пък е бил помолен да предупреди Степни, че е недопустимо да предава такива записки. Кулън се е интересувал от Степни за подробности за нашата система за баланс на спирачките. Пътувал е до Испания и се е върнал със 780-страничния документ, който включва чертежи, диаграми и важна информация за конструкцията действието на колана. Престъпление е самият факт, че са притежавали такава информация, а това е доказано.


Няколко седмици след състезанието в Мелбърн шефът на Макларън ми се обади, за да договорим по-добро отношение между двата състава и да избегнем в бъдеще взаимни обвинения. Тогава казах, че преди такива договорености често са били игнорирани от Макларън, но поговорихме и останах с впечатлението, че намеренията им са честни. Подписах съглашението.

В момента ставам свидетел на неприкрито лицемерие. В този момент главният конструктор на Макларън вече е водил електронна кореспонденция с нашия сътрудник, а в тима са разполагали с наша конфиденциална информация. От една страна Макларън ни говореха за доверие, а от друга са скривали сериозни факти и не направиха никакви усилия, за да ни информират, че има изтичане на информация от нас.

Срещата в Париж бе заседание на съд. Представителите на Макларън отговаряха на въпроси на Световния съвет, а ние присъствахме като наблюдатели. Не играехме никаква роля, но ще играем сериозна роля в бъдеще. Решението на ФИА е сериозен прецедент.

Виновникът за постоянно нарушение на фундаменталния принцип на спортната честност не понесе наказание. Във Великобритания и Италия вече текат съдебни процеси. Не изключвам развитие на случая, както и нови неща в отношенията ни с Макларън", обяснява Тод.