Пилотът на Ферари Шарл Льоклер се радва на голямата стъпка напред, която е направил през този сезон в автомобилния шампионат Формула 1, където завърши на 2-а позиция в генералното класиране. Но подчерта, че се надява на още по-сериозна стъпка през 2023-а година.

Състезателят от Княжество Монако остана зад двукратния световен шампион Макс Ферстапен от Ред Бул, след като завърши 2-и и вчера в последното състезание - Гран При на Абу Даби.

"Като се има предвид къде бяхме миналата година, това наистина е голяма крачка напред, каза Льоклер, който спечели три от всичките 22 старта през годината. Съотборникът му Карлос Сайнц донесе още една победа за Ферари. Иначе като отбор завършиха на 2-а позиция, докато преди 12 месеца бяха трети без победа през сезона. През 2020-а също нямаха успех в нито един старт и останаха 6-и при конструкторите.

През тази кампания пилотите на Ферари спечелиха 12 квалификационни сесии, повече от всеки друг отбор, и 16 пъти завършиха на подиума. През 2021-а Льоклер завърши 7-и в генералното класиране, а Сайнс - 5-и.

"Мисля, че по отношение на отборната стратегия се подобрихме в края на годината. Все още трябва да работим по отношение на темпото на състезанието, защото в неделя изглеждахме малко задъхани. Но ще настояваме през зимната пауза да наваксаме малко в това отношение.

Всъщност Льоклер стартира отлично годината с две победи от първите три старта, а мнозина го сочеха като претендент за титлата. Но след това грешки в механиката и стратегически провали го оставиха далече от Ферстапен.

"Уверен съм, че по отношение на темпото ще успеем да настигнем Ред Бул през следващата година. Можем да оставим 2022-а зад гърба си, знаейки, че постигнахме голям напредък и от вторник ще започнем да се подготвяме за новото предизвикателство, което ни очаква през 2023-а, завърши пилотът от Монако.

Верстапен спечели последното състезание за годината във Фотрмула 1

Верстапен спечели последното състезание за годината във Фотрмула 1

Льоклер остана 2-ри