Германецът Себастиан Фетел с "Ферари" даде най-добро време в следобедната тренировъчна сесия в Барселона преди началото на новия сезон във Формула 1.

Фетел завъртя 144 обиколки на пистата в Каталуния и постигна най-добро време от 1:16.841 минути в петия ден от на тестовете на отборите.

В същото време неприятности имаше тимът на Мерцедес. Люис Хамилтън спря на пистата в следобедната сесия след технически проблем.

Фетел постави най-меките гуми С5 за кратка серия от обиколки в сутрешната сесия. В най-добрата 4-кратният шампион постигна 1:16.841 мин. Постижението му не е впечатляващо с оглед на това, че миналата седмица със същите гуми Валтери Ботас с Мерцедес записа 1:15.732 мин.

Трябва да се отбележи обаче, че тази сутрин първо пистата не беше в оптимално състояние като сцепление заради падналия дъжд. Освен това в най-добрата обиколка Фетел разви сравнително ниска скорост на старт-финалната права с активиран DRS - 312 км/ч, пише clubs1.bg.

Това говори, че в Скудерията отново използваха ниски режими на работа на мотора. Според Тото Волф от Мерцедес, ако във Ферари ползват пълната мощност на агрегата, те ще могат да подобрят времето за обиколка с 1 секунда.

В същото време Хамилтън остана последен за деня с 1:22.425 мин. Той изглежда беше започнал състезателна симулация с гумите С3 следобед, когато на излизане от завой 5 загуби изцяло мощност и спря след серия от 11 обиколки.

По-късно от Мерцедес обявиха, че аномалия в налягането на маслото е довела до изключване на двигателя като предпазна мярка.

Второ време за деня записа Пиер Гасли с Алфа Таури, който също постави гумите С5, но в следобедната сесия. С тях той записа 1:17.066 мин. Трети се нареди Ланс Строл от Рейсинг Пойнт с много силен резултат с гумите С3. Топ 5 допълниха Николас Латифи с Уилямс и Ландо Норис от Макларън с гуми С3.

Шести остана Макс Верстапен с Ред Бул с много добро време с С2. Нидерландецът изпробва ново предно крило в болида на "биковете".

Той предизвика второто спиране на сесията сутринта, като излетя на завой 5 и спря в чакъла. На същото място грешки допуснаха още Фетел и Ботас, но те успяха да се измъкнат от чакъла.

Кими Райконен с първо време на тренировките в Барселона

Кими Райконен с първо време на тренировките в Барселона

Втори е Серхио Перес, а на трета позиция се нареди Даниел Рикардо