Трикратният световен шампион Себастиан Фетел даде най-добро време на старта на втория и последен предсезонен тест преди новия шампионат във Формула 1. Германският пилот на Ред Бул, който ще защитава титлите си от последните 3 г., бе най-бърз във вчерашната сесия на пистата "Каталуния" край Барселона (Исп).

Фетел направи общо 25 обиколки сутринта, в най-бързата от които спря хронометъра на 1:23,046 мин.

Най-близо до германеца бе шампионът от 2007 г. Кими Райконен, който със своя Лотус постигна най-добро време 1:23,571 в едва 19 обиколки на трасето. След финландеца пък се подреди двукратният шампион Фернандо Алонсо (Исп) с Ферари, пресякъл финала за 1:23,626. Преди почивката още само двама състезатели успяха да слязат под 1:24 мин. - Пастор Малдонадо (Вен) с Уилямс (1:23,733) и Даниъл Рикиардо (Авл) с Торо Росо (1:23,884).

В началото на деня венецуелецът получи честта най-сетне да представи новия болид FW35 на Уилямс, с който тимът ще участва в шампионата през новия сезон. В първите тестове на пистата "Херес" преди две седмици Малдонадо и новото попълнение Валтери Ботас (Фр) караха миналогодишния модел FW34, с който постигнаха посредствени резултати.

Новата машина се отличава с напълно изправен нос и силно скосени в задната си част странични кутии за радиаторите. Техническият директор на британския тим Майк Кулън разкри, че FW35 е еволюция на миналогодишната кола, но въпреки това 80% от компонентите по нея са напълно нови. Част от тях са скоростната кутия, задното окачване, радиаторите, подът, изпускателната система, всички панели от аеродинамичния пакет заедно с правия нос.

Изпитанията в Барселона ще продължат до петък, след което отборите ще имат точно 3 седмици за последни настройки преди началото на сезона. Кампанията се открива с "Гран при" на Австралия в Мелбърн на 17 март.