Германската автомобилна компания "Ауди" продължава да поддържа плановете си за влизане в световния шампионат на Формула 1, съобщи шефът им Гернот Долнер пред днешния брой на вестник "Ханделсблат".

Има ясно взето решение от Управителния и от Надзорния съвет на "Ауди" и на "Фолксваген", че нашата марка ще влезе във Формула 1 през 2026-а година. Планът е в сила и не е променян", каза Долнер.

Иначе решението, което е подкрепено с инвестиции от милиарди евро, беше оповестено през август 2022-а година преди Гран При на Белгия. "С новите разпоредби сега е точното време да се включим", каза тогава Маркус Дюзман - изпълнителен директор на "Ауди" и сериозен привърженик на Формула 1.

Също така става ясно, че "Ауди "нямат намерение да се включват единствено за забавление, а ще преследват високи цели. Ще видим какво можем да постигнем, но участие на олимпийския принцип не ни блазни и не е нашата цел", заяви още Дюзман. Въпреки амбицията му, той беше уволнен изненадващо в началото на юни тази година. А мястото му беше заето от Долнер.

Той имаше задачата за 100 дни след назначението си да огледа потенциала на "Ауди" и да подготви влизането на корпорацията. Компанията с централа в Инголщат вече има и предварителна визия как ще изглежда тяхната кола. Двигателят се произвежда в близкия Нойбург ам Донау, шасито идва от екипа на "Заубер". "Ауди" е и акционер в традиционния швейцарски тим, който все още използва и части или цял двигател от "Алфа Ромео".

"Ауди" възнамерява да влезе във Формула 1 през 2018 година

"Ауди" възнамерява да влезе във Формула 1 през 2018 година

"Ред Бул" ще бъде главен спонсор