УЕФА сериозно обмисля да изхвърли Беларус от квалификациите за Евро 2024, които ще стартират през март догодина, след изявленията на президента на първия съюзник на Русия Александър Лукашенко за разполагането на съвместни военни части.

След обявяването на споразумението на Лукашенко с Владимир Путин за сформиране на обща военна групировка, която ще включи Беларус във войната срещу Украйна, въпреки че тя вече бе използвана за плацдарм от Русия след нахлуването на руски войски през страната през февруари тази година, сега тези действия подтикват УЕФА да мисли за отстраняването и на беларусите от квалификациите за Евро 2024.

УЕФА санкционира страната да не играе мачове у дома и отстрани Русия от всички турнири под егидата на УЕФА, но въпреки че жребият за Евро 2024 беше изтеглен в неделя, вече има голяма вероятност трети национален отбор да не вземе участие в квалификациите заедно с домакина Германия и дисквалифицираните руснаци.

Ако Беларус бъде изключена от квалификациите за Евро 2024, ще има осма група с пет отбора, в която ще играят Швейцария, Израел, Румъния, Косово и Андора.

УЕФА обяви окончателната програма на България за европейските квалификации

УЕФА обяви окончателната програма на България за европейските квалификации

Промените не засягат българския национален отбор