Почина Йохан Кройф.

Легендата на холандския национален отбор, Барселона и Аякс, си отиде от този свят на 68-годишна възраст.

"Йохан Кройф почина днес, 24.03.2016-а година. Той се спомина, заобиколен от семейството си в Барселона, след като загуби битката с рака.

Умоляваме всички представители на медиите да уважат спокойствието на фамилия Кройф, в този тежък за тях момент", информира официалният сайт на легендарния бивш футболист и треньор.

Кройф страдаше от тежка форма на рак на белия дроб, като не успя да се пребори с болестта.

Заболяването на футболния гений и емблематичен за страната си и най-популярната игра състезател, бе открито през октомври месец, 2015-а година.

Йохан Кройф е истинска емблема на световния футбол. Като играч е шампион на Холандия 9 пъти, печели Купата на страната 6 пъти. Три пъти триумфира с Аякс в турнира за КЕШ. С Барселона е първенец на Испания през 1974-а година, през 1978-а вдига Купата на Краля с екипа на каталунския гранд. В богата му витрина има още една Междуконтинентална купа, една Суперкупа на Европа. Кройф е световен вицешампион с Холандия през 1974-а година, европейски бронзов медалист през 1976-а. Йохан е 3-кратен носител на „Златната топка", 5 пъти футболист №1 на Холандия, играч на столетието в родината си...

Треньорът Йохан Кройф поставя началото на големите успехи на Барселона, донасяйки първа КЕШ в историята на клуба през 1992-а година. Той е диригентът на „дрийм тийма", воден в нападение от българската легенда Христо Стоичков. С Барса печели още 4 поредни титли на Испания, 1 Купа на Краля, 1 Суперкупа на Европа. 2 пъти триумфира като наставник в турнира КНК.

Йохан Кройф е легенда, икона, титанична фигура във футбола! Почивай в мир, летящи холандецо!

ХРИСТО СТОИЧКОВ: ТОЛКОВА БОЛИ! МОЯТ ТРЕНЬОР, МОЯТ ПРИЯТЕЛ...

ХОЛАНДИЯ СЕ ПРОСТИ С ЛЕГЕНДАТА СИ

БАРСЕЛОНА СЪЩО СЕ СБОГУВА СЪС СВОЯТА ЗВЕЗДА НА ТЕРЕНА И УЧИТЕЛ НА СКАМЕЙКАТА

КАПИТАНЪТ НА БАРСА АНДРЕС ИНИЕСТА: КЛУБЪТ ДЪЛЖИ МНОГО НА КРОЙФ

ПРИПОМНЕТЕ СИ ТУК ПАМЕТНИ ГОЛОВЕ НА ФУТБОЛИСТА ЙОХАН КРОЙФ

БИ БИ СИ: ДОРИ В ПОСЛЕДНИТЕ СИ МИГОВЕ, КРОЙФ БЕШЕ СИГУРЕН, ЧЕ ЩЕ ПОБЕДИ

ФИЛОСОФИЯТА НА КРОЙФ В НЯКОЛКО ДУМИ ОТ ПОСЛЕДНОТО МУ ИНТЕРВЮ