Спорът между УЕФА и проекта за Европейската Суперлига отива за разрешаване в Европейския съд, обявиха официално от Люксембург. Европейската централа откри процедура по налагането на санкции на Барселона, Ювентус и Реал (Мадрид), които единствени засега отказват да се откажат от плана за "турнир на богатите клубове".

От Суперлигата пък са сезирали Европейския съд. Те твърдят, че УЕФА нарушава правилата за провеждане на спортни състезания на територията на Европейския съюз.

Останалите девет клуба, които заявиха готовност да участват в Европейската Суперлига - Ливърпул, Манчестър Юнайтед, Манчестър Сити, Арсенал, Челси, Тотнъм, Атлетико (Мадрид), Милан и Интер, ден по-късно се отказаха от своето намерение, но вече бяха наказани от УЕФА.

Хендерсън: Суперлигата изобщо не бе наше желание

Хендерсън: Суперлигата изобщо не бе наше желание

"Лийдс не подходиха добре"

Санкцията им е глоба в размер на 5% от приходите им от европейските клубни турнири в рамките на един сезон. Ако тези девет клуба отново решат да се присъединят към подобен проект, всеки от тях ще бъде глобен с по 100 млн. евро.

Отговорност на Европейския Съд е да гарантира спазването на правото при тълкуването и прилагането на договорите на Европейския съюз и на разпоредбите, установени от компетентните институции на съюза. За да може да изпълнява тази задача, Съдът е компетентен да разглежда различни видове дейности.

Джани Инфантино е знаел за проекта Суперлига

Джани Инфантино е знаел за проекта Суперлига

Босът се надявал на различно разпределение на парите в световния футбол с по-голямо участие на ФИФА и намаляване на влиянието на УЕФА