Наскоро асът на Борусия (Дортмунд) Джейдън Санчо када, че заради расизма много от играчите ще спрат да обичат футбола. Новината достигна до всички, включително и до Марвин Сордел.

"Намерих го за доста забавно, но не в добрия смисъл на думата", сподели Сордел пред Sky Sports. "Това просто доказа гледната ми точка. Много хора питат защо се пенсионирах. Просто играчите не говорят за това толкова често, така че хората не са много запознати".

Обещаващата му кариера на футболист, който влиза в Премиършип два пъти с Болтън и Бърнли, приключи на едва 28-годишна възраст. Той казва, че расизмът не е главната причина, но играе известна роля за това негово решение.

Снимка 442039

Източник: GettyImages

"Да бъдеш професионален футболист е разделено на две части. Играеш си играта, но ръка за ръка с това вървят и политиката и расизма. Има много неща, с които трябва да се справиш и това да играеш футбол е само малък процент. Разбрах, че няма смисъл да продължавам повече. Да ходя сутрин в клуба просто не ме правеше щастлив. Ето защо взех решението. Открих, че съм по-щастлив, когато правя други неща извън играта. Все още обичам футбола, но знаех, че ако продължа, любовта ми ще изчезне. Избрах личното щастие пред това да продължавам да взимам парите", коментира Сордел.

За него щастието има значение. Футболът не е на живот и смърт. Той организира кампанията Let's Shirt Talk. Световният ден за превенция на самоубийствата е ден, който е по-специален за самия него, тъй като той е водил битка с депресията.

Сордел говори за опита си за самоубийство:

"Надявам се никой футболист да не стига до там да отнема живота си. Самият аз веднъж направих опит, но се надявам да няма такива случаи. Просто взех твърде много хапчета. Дори не помня какви бяха. Спомням си, че ги преброих и си казах, че сигурно са достатъчни, глътнах ги и легнах да спя. Това стана буквално след като си измих зъбите. Не знаех какво да очаквам, събудих се с ужасни болки в стомаха и се чувствах милион пъти по-ужасно от преди".

Новият му живот изглежда вълнуващ. Има големи планове за кампанията си. Сордел говори разпалено за историите, които ще разкаже. Очаква се да издаде и книга.

"Писането ме спаси. Така изразявам емоциите си. Това е причината, поради която решихме да направим кампанията. Искаме да дадем възможност на хората да говорят за емоциите, чувствата и психичното здраве.

Снимка 442038

Източник: GettyImages

Забавно е, че футболът е толкова обединяващ спорт. Хората говорят с такава страст за отборите си, но когато стане въпрос за самите тях, те се затварят в себе си и не искат да говорят", казва Сордел.

Той има предвид широката общественост, но предвид собствения си опит, желае да подчертае, че не трябва да е изненада, че футболистите също могат да страдат от проблеми с психичното здраве.

"Има много хора във футбола, които се чувстват по начина, по който се чувствах аз. Казват им, че това е играта и това е, което трябва да направиш, за да оцелееш в нея. В много други индустрии съм разказвал истории на хората и те са се чудили как това се допуска.

Но на кого можеш да се оплачеш и на кого би му пукало? Никой не иска да чува колко е тежък животът на професионалния футболист, защото получаваш добри пари и не работиш по много часове. Казват, че това е мечтана работа.

Футболистите са наясно с това, което се казва в социалните мрежи. Виждат и чуват. Всичко се свежда до уважението, всъщност. Един футболист може да не играе много добре, но да кажеш, че е позор? Това е просто игра и всеки дава всичко от себе си", завършва той.

Пенсионирането на Марвин не е край на неговото приключение. То е ново начало.

Джон Барнс към Санчо: Откажи се от футбола, отиди в истинския свят и виж какво е истинска дискриминация...

Джон Барнс към Санчо: Откажи се от футбола, отиди в истинския свят и виж какво е истинска дискриминация...

Вижте подробности