Джон Барнс казал на Джейдън Санчо да отиде в истинския свят и да види какво е истинска дискриминация, след като англичанинът призна, че виждайки как футболистите са подлагани на расистки обиди, се пита защо изобщо играе футбол.

Във вторник Барнс се присъедини към TalkSPORT и говори за случаите, при които футболисти са били обект на расистки обиди. Най-известният случай е този с бившия футболист на Манчестър Юнайтед - Ромелу Лукаку. През уикенда белгиецът вкара победния гол за новия си тим Интер, което накара феновете на Каляри да започнат да издават маймунски звуци.

Пол Погба, Маркъс Рашфорд, Тами Ейбрахам и Кърт Зума са сред останалите футболисти, които бяха обект на расистки обиди в последно време от онлайн тролове, което отново отвори темата за това как да се справим с расизма във футбола.

Барнс призова футболистите да използват гласовете си, за да се борят с расизма в по-широк аспект, а не само в собствения си спорт.

"Трябва да го изкараме от обществото, преди да го изкараме от футбола," каза Барнс. "Невъзможно е да го изкараме от футбола, а същевременно още да съществува във всички слоеве на обществото. Както при хомофобията и сексизма, така и тук не можеш да се насочиш към никоя индустрия, не можеш да се насочиш към Холивуд с Харви Уайнстийн и да кажеш: "Ако той отиде в затвора, няма да има повече сексизъм". Абсурдно е. Тези неща ще продължават да се случват, докато не се отървем от расизма в обществото. Той съществува във всички слоеве на обществото, а футболът е само един от тях", допълни той.

Барнс също така повдигна под въпрос обръщението си към футболиста на Борусия (Дортмунд), Джейдън Санчо, който каза, че играчите ще спрат да обичат футбола, ако расистките обиди продължават. Барнс добави: "Обичаш футбола, заради играта, а не заради някакъв идиот, който ще ти се развика от другата страна на улицата. Ако Джейдън ще спре да обича футбола, оставете го да отиде в истинския свят като един млад чернокож, който няма образование и не може да играе футбол, тогава ще разбере наистина какво е да бъдеш чернокож, който е обект на расистки обиди. Колкото и да говорят футболистите колко ужасно е това за тях, погледнете какво става в чернокожото общество, където децата нямат нито образование, нито работа. Ако смята, че обидите към футболистите са нещо лошо, оставете го да отиде в истинския свят и да види какво наистина е дискриминация.

Това, което трябва да направят тези футболисти е да използват гласа си и да говорят за дискриминацията в градовете, където децата не могат да получат работа и възможности. Подписа нов договор и възнамерява да се откаже от него? Не мисля".

Борусия (Дортмунд) удвои заплатата на Джейдън Санчо

Борусия (Дортмунд) удвои заплатата на Джейдън Санчо

19-годишният талант ще получава по 6 милиона евро на година