Президентът на Европейската асоциация по футбол (УЕФА) Александър Чеферин заяви, че не вижда причина да бъде изключен националния отбор на Беларус от изтегления в неделя жребий за квалификациите за първенството през 2024-а година.

Русия беше извадена от жребия заради военната агресия на нейната армия върху украинската държава и списание Шпигел написа, че германският външен министър Нанси Фезер е написала писмо до УЕФА с въпроса защо и Беларус не е санкционирана, тъй като е призната от световната общественост за държава, подпомагаща агресора.

Но Чеферин заяви днес пред Шпорт Билд: "Малко е популистко да се каже: изхвърлете ги всички. В момента не виждам причина да го правим. Ако нещата се променят, ние разбира се, че ще реагираме. Политиците трябва да уважават нашето право да взимаме независими решения. Както ние не казваме на политиците и на правителствата какво трябва те да направят".

Беларус е в жребия и националите на тази страна ще играят квалификации за Евро 2024, но ще трябва да приема съперниците си извън страната и без зрители на трибуните.

Те се паднаха в група I заедно с Швейцария, Румъния, Израел, Косово и Андора. Кампанията започва през март догодина.

УЕФА обмисля да изхвърли Беларус от квалификациите за Евро 2024

УЕФА обмисля да изхвърли Беларус от квалификациите за Евро 2024

След отстраняването на Русия