90+4′
Турнир: Европейски първенства Стадион: "Олимпиящадион", гр. Берлин Зрители: 74 000
90+4′

КРАЙ НА МАЧА! ИСПАНИЯ Е ЕВРОПЕЙСКИ ШАМПИОН!

86′

ГООООООООООООЛ ЗА ИСПАНИЯ! Ентусиазмът, обхванал Англия от изравнителния гол, сякаш повлия негативно на селекцията на Гарет Саутгейт. Футболистите в бяло забравиха за включването на Марк Кукурея отляво, чието подаване в наказателното поле разсече защитния вал на Англия, а връхлитащия Микел Оярсабал вкара за 2:1.

81′

Пикфорд! Вратарят на "Трите лъва" Джордан Пикфорд е с основен принос съотборниците му да достигнат до спор с Испания за трофея. Стражът на Евертън отново бе принуден да предотвратява гол във вратата си, когато след перфектно разиграване на Испания Ямин Ямал от близка дистанция тества рефлекса на английския национал. 

73′

ГОООООООООООООООООЛ ЗА АНГЛИЯ! Безспорно отборът на Англия демонстрира несломим дух на Евро 2024, след като "Трите лъва" за сетен път наваксват пасива си. Звездата на Арсенал Букайо Сака овладя пас на десния фланг, промуши топката между двама съперници, която попадна Джуд Белингам, с чието докосване я отклони към Коул Палмър, който с елегантен изстрел реализира за 1:1.

Снимка 674569

Източник: GettyImages

70′

Коул Палмър влиза на мястото на Коби Мейну.

68′

Микел Оярсабал заменя Алваро Мората.

66′

Ямал! В стремежа си да възстанови паритета, съставът Англия се втурна в атака, ала защитата бе сварена неподготвена при великолепна контраатака на Испания. Дани Олмо намери Ямин Ямал по десния фланг, звездата на тима си нагласи топката на удобния ляв крак, отправяйки диагонален изстрел, спасен от Джордан Пикфорд.

60′

Шокиращо решение на Гарет Саутгейт! Наставникът на Англия изважда капитаната Хари Кейн, за да влезе "златната резерва" Оли Уоткинс.

Снимка 674558

Източник: GettyImages

55′

Английската врата е под обсада! Инкасираното попадение стъписа английските национали, от което Испания се възползва, тъй като повиши интензитета на офанзивните си действия. При една от атаките Алваро Мората се озова на стрелкова позиция, ала ударът му бе париран от Кайл Уокър на метри пред голлинията.

52′

Жълт картон за Джон Стоунс.

47′

ГОООООООООООООООООЛ ЗА ИСПАНИЯ! С оглед показаното през първата част, играчите на Де ла Фуенте напълно заслужено откриват резултата. Секунди след подновяването на играта Дани Олмо комбинира с Ламин Ямал, той напредна, за да взаимодейства с непокрития Нико Уилямс, а крилото с лекота преодоля вратаря Джордан Пикфорд, предизвиквайки екстаз сред испанската тълпа на "Олимпиащадион".

46′

Кошмар за Испания! Стожерът в халфовата линия на "Ла Фурия Роха" Родри е получил контузия и на негово място се появява Мартин Субименди.

Снимка 674565

Източник: GettyImages

45′

ИГРАТА СЕ ПОДНОВЯВА!

45+2′

ПОЛУВРЕМЕ!

44′

Шанс за Англия! Макар Испания да доминираше през първото полувреме, в добавеното време отборът Англия пропусна отлична възможност да поведе във финалния сблъсък. Най-добрият опорен полузащитник в света Деклан Райс центрира коварно в наказателното поле на Испания, където защитникът Льо Норман отклони неразумно топката към Фил Фодън, който стреля от непосредствена близост, но в обсега на стража Унай Симон. 

38′
Снимка 674557

Източник: GettyImages

30′

Даниел Олмо си изкара жълт картон.

25′

Първият жълт картон в срещата е за Хари Кейн.

23′

Звездата на "Ла Фурия Роха" Ямин Ламал непрекъснато снове по двата фланга, което затруднява отбраната на Англия.

Снимка 674547

Източник: GettyImages

15′

Импулс в редиците на "Трите лъва"! Въпреки че започнаха предпазливо островитяните постепенно заиграха по-освобедно, като осъществиха няколко атаки, които не бяха оползотворени.

8′

Очаквано финалът на Евро 2024 стартира с тотално предимство на Испания в притежанието на топката. Селекцията на Де ла Фуенте се стреми с множество разигравания да натика Англия в нейната половина. Понастоящем обаче възпитаниците на Гарет Саутгейт не допускат вратата им да бъде застрашена.

1′

НАЧАЛО НА МАЧА!

Снимка 674518

Източник: GettyImages

Състав
3. Унай Симон 1. Джордан Пикфорд
2. Дани Каврахал 2. Кайл Уокър
3. Робин Льо Норман 5. Джон Стоунс
14. Аймерик Лапорт 6. Марк Гехи
24. Марк Кукурея 7. Букайо Сака
16. Родри 26. Кобу Мейну
8. Фабиан Руис 4. Деклан Райс
10. Дани Олмо 3. Люк Шоу
19. Ламин Ямал 11. Фил Фодън
7. Алваро Мората 10. Джуд Белингам
17. Нико Уилямс 9. Хари Кейн (К)
Треньор
Луис де ла Фуенте Гарет Саутгейт
Резерви
1. Давид Рая 13. Аарън Рамсдейл
13. Алекс Ремиро 23. Дийн Хендерсън
4. Начо 8. Трент Александър-Арнолд
5. Дани Вивиан 12. Киърън Трипиър
6. Микел Мерино 14. Езри Конса
9. Хоселу 15. Люис Дънк
11. Феран Торес 16. Конър Галахър
12. Алекс Грималдо 17. Айвън Тони
15. Алекс Баена 18. Антъни Гордън
18. Мартин Субименди 19. Оли Уоткинс
21. Микел Оярсабал 20. Джаред Боуен
22. Хесус Навас 21. Еберечи Езе
25. Фермин Лопес 22. Джо Гомез
26. Айосе Перес 24. Коул Палмър
25. Адам Уортън

Испания и Англия ще се изправят в големия финал на Евро 2024, за да определят кой ще е големият крал на Европа! Мачът, който цяла Европа очаква с огромно нетърпение е тази вечер от 22:00 часа в Берлин.

Победата ще бъде историческа и за двата отбора. Ако Испания спечели, то това ще е рекорден четвърти трофей за тях в историята на еврофинали. Ако обаче англичаните успеят да завоюват трофея, те ще сложат край на дългогодишното очакване за купа от голям форум. Те спечелиха Мондиал 1966 година, като тогава бяха и домакини.

Саутгейт: Не вярвам в приказки

Саутгейт: Не вярвам в приказки

Наставникът знае, че от резултата зависи това как другите ще възприемат Англия

Почти никой не слагаше селекцията на Де Ла Фуенте сред големите фаворити за трофея, но те се представяха по-добре срещу всеки отбор, който срещаха. В полуфиналите преодоляна бе Франция, а в групите отборът игра още с отбори като Италия и Хърватия.

Поне на хартия съперниците на Англия бяха по-лесни, като в елиминациите бяха отстранени Словакия, Швейцария и Нидерландия. Във всяка една от срещите отборът имаше късмета да отбележи късен решаващ гол. Това е и причината, поради която през почти целия турнир досега англичаните бяха критикувани и наричани "разочарование", защото не показваха играта, която се очакваше от пълния със звезди техен състав.

Капитанът Кейн, Джуд Белингам и Букайо Сака са сред възможните носители на "Златната обувка" или приза за №1 на турнира. Испания също може да излъчи подобен представител - високо ниво демонстрира и Фабиан Руис, който заедно с Олмо има шанс да се превърне в голмайстор на първенството.

Последният сблъсък между Испания и Англия на големи първенства е от Евро 1996, когато на четвъртфиналите англичаните се наложиха след изпълнение на дузпи. На Евро 1980 двата отбора играят първия си мач от Европейски първенства, а Англия отново е победител с 2:1 в груповата фаза.

През 2018-а година противниците си разменят по една резултатна победа като гост в турнира Лига на нациите, като това са последните два мача от съперничеството.

Де ла Фуенте: Това е финал, ще бъде много равностоен

Де ла Фуенте: Това е финал, ще бъде много равностоен

Наставникът сподели, че утре няма фаворит