Отборът на Англия се класира на финала на Европейското първенство в Германия. "Трите лъва" осъществиха пълен обрат срещу Нидерландия, за да спечелят с 2:1 и си осигуриха място в спора за трофея, където ще срещнат състава на Испания! Това е втории пореден финал за албионците на шампионат на Стария континент, след като преди три години те отстъпиха в спора за трофея на Италия.

Шави Симонс даде аванс на "лалетата" още в 7-ата минута, но "трите лъва" изравниха в 18-ата чрез Хари Кейн, който бе точен от бялата точка, в 90-ата минута резервата Оли Уоткинс донесе голямата радост на англичаните.

Двубоят започна отлично за "лалетата", които поведоха още в 7-ата минута. Тогава Шави Симонс отне топката от Деклан Райс в средата на половината на Англия, напредна и със страхотен удар от границата на наказателното поле не остави шансове на Джордан Пикфорд.

Снимка 674072

Източник: GettyImages

"Трите лъва" опита веднага да върне попадението и Барт Фербрюген трябваше да се намесва след шут на Хари Кейн.

В 14-ата минута Букайо Сака проби отляво, навлезе в наказателното поле и опита удар, като топката беше блокирана. Кълбото се озова в Хари Кейн, който шутира от движение от удобна позиция, но над вратата. При удара имаше контакт на нападателя с крака на Дъмфрис, като ситуацията беше преразгледана от ВАР и главният рефер Феликс Цвайер беше привикан на монитора, след което посочи бялата точка. Зад топката застана Хари Кейн и с прецизен удар в долния десен ъгъл вкара за 1:1.

Снимка 674076

Източник: GettyImages

След изравнителния гол възпитаниците на Гарет Саутгейт натиснаха и в 23-ата минута бяха близо до втори гол. Фил Фодън нахлу в наказателното поле отдясно, промъкна се между няколко играчи в оранжево и от малък ъгъл успя да преодолее вратаря, но от голлинията Дъмфрис изчисти.

В 29-ата минута Марк Гей блокира удар на Дониел Мален след отлична контраатака на "лалетата". От последвалия корнер Дъмфрис се извиси над всички и нанесе удар, с глава който срещна гредата. Малко след това страничната греда спря островитяните. Удар от далечна дистанция на Фодън се отби в нея и излезе в аут.

В 35-ата минута Мемфис Депай се контузи и беше заменен от Джоуи Феерман. До края на полувремето Фодън отправи още един удар от далечна дистанция, но този път не затрудни вратаря на "лалетата".

Второто полувреме започна с повече битка в средата на терена. Едва в 65-ата минута имаше опасна ситуация пред една от двете врати. Джоуи Феерман центрира в наказателното поле, където Върджил ван Дайк изпревари Кайл Уокър и нанесе удар от близка дистанция, но Пикфорд демонстрира отличен рефлекс и изби в корнер. След неговото изпълнение удар с глава на Дъмфрис премина над вратата.

В 76-ата минута слаб удар от удобна позиция на Симонс не затрудни стража на "трите лъва". Четири минути след това Англия стигна до гол, който не беше зачетен. Кайл Уокър получи подаване отдясно и пусна подаване към Букайо Сака, а фланговият нападател от няколко метра прати топката във вратата. Попадението обаче беше отменено заради засада.

Снимка 674084

Източник: GettyImages

В първата минута на добавеното време Англия стигна до победен гол. Коул Палмър с чудесен пас намери Оли Уоткинс в наказателното поле. Нападателят беше с гръб към вратата, обърна се и от малък ъгъл нанесе силен удар към далечния ъгъл, като топката премина между краката на Стефан Де Фрай и се озова в мрежата, като по този начин гарантира на албионците място в спора за трофея.

Снимка 674082

Източник: GettyImages

Финалният сбълъсък между Англия и Испания ще се проведе на 14 юли от 22:00 часа в Берлин.

Нидерландия - Англия 1:2 (Развой на срещата по минути)
на живо

Нидерландия - Англия 1:2 (Развой на срещата по минути)

Те обаче срещат холандците, коит се справят повече от блестящо