Повече от един на всеки четирима немци не се интересуват от предстоящото Европейско първенство, което ще се състои в Германия през юни и юли, посочва проучване за телевизия ARD. Това ще бъде най-голямото спортно събитие в страната от почти две десетилетия насам.

Организаторите и целият немски национален отбор се надяват да бъдат подкрепени от вълна от ентусиазъм сред местното население, подобно на това от Мондиал 2006, озаглавено "лятната приказка".

За момента някои немци не са убедени в това, като 27 процента нямат интерес към надпреварата, която стартира на 14 юни, в 10 града, и завършва с финал на 14 юли, в Берлин. По-малко от половината анкетирани (43 процента) споделят, че са много заинтересовани от събитието, докато 28 процента са малко по-малко заинтересовани, съобщава ARD.

Трикратният европейски шампион Германия не успя да постигне никакви успехи на ниво национален отбор последните десет години, след спечелването на титлата от Мондиал 2014 в Бразилия.

Сегашният наставник Юлиан Нагелсман зае поста миналия ноември. В петък немците ще играят с Гърция последния си приятелски двубой, преди началото на първенството.

На 14 юни Германия ще играе срещу Шотландия в първия си мач от груповата фаза на Евро 2024.