Националният отбор на Испания се окичи с трофея от Евро 2024! Селекцията на Луис де ла Фуенте надви "Трите лъва" с 2:1 в епичен финал на "Олимпиащадион". Освен голеадата в сблъсъка, двата отбора си спретнаха страхотно тактическо надлъгване.

"Ла Фурия" обаче закономерно е победител в заветния двубой на фона на безапелационното си представяне в хода на турнира. Иберийците показаха офанзивен футбол, с който спечелиха симпатиите на неутралните привърженици.

Снимка 674568

Източник: GettyImages

В герои за тима се превърнаха Нико Уилямс и Микел Оярсабал, които се разписаха през второто полувреме. Първо асът на Атлетик Билбао даде преднина на Испания в 47-та минута. Впоследствие Англия се впусна в неспирни атаки и чрез Коул Палмър заличи изоставането си. Преломният момент в срещата настъпи в 86-та минута, след като Микел Оярсабал се възползва от грешка в английската отбрана, отбелязвайки най-важния гол в кариерата си.

Очаквано финалът на Евро 2024 стартира с тотално предимство на Испания в притежанието на топката. Селекцията на Де ла Фуенте се стремеше с множество разигравания да натика Англия в нейната половина. 

Снимка 674553

Източник: GettyImages

Въпреки че започнаха предпазливо островитяните постепенно заиграха по-освобедно, като осъществиха няколко атаки, които не бяха оползотворени.

Снимка 674566

Източник: GettyImages

Макар Испания да доминираше през първото полувреме, в добавеното време отборът Англия пропусна отлична възможност да поведе във финалния сблъсък. Най-добрият опорен полузащитник в света Деклан Райс центрира коварно в наказателното поле на Испания, където защитникът Льо Норман отклони неразумно топката към Фил Фодън, който стреля от непосредствена близост, но в обсега на стража Унай Симон.

С оглед показаното през първата част, играчите на Де ла Фуенте напълно заслужено откриха резултата. Секунди след подновяването на играта Дани Олмо комбинира с Ламин Ямал, той напредна, за да взаимодейства с непокрития Нико Уилямс, а крилото с лекота преодоля вратаря Джордан Пикфорд, предизвиквайки екстаз сред испанската тълпа на "Олимпиащадион".

Снимка 674563

Източник: GettyImages

В стремежа си да възстанови паритета, съставът Англия се втурна в атака, ала защитата бе сварена неподготвена при великолепна контраатака на Испания. В 66-та минута Дани Олмо намери Ямин Ямал по десния фланг, звездата на тима си нагласи топката на удобния ляв крак, отправяйки диагонален изстрел, спасен от Джордан Пикфорд.

Безспорно отборът на Англия демонстрира несломим дух на Евро 2024, след като "Трите лъва" за сетен път наваксват пасива си. В 81-та минута звездата на Арсенал Букайо Сака овладя пас на десния фланг, промуши топката между двама съперници, която попадна Джуд Белингам, с чието докосване я отклони към Коул Палмър, който с елегантен изстрел реализира за 1:1.

Снимка 674562

Източник: GettyImages

Вратарят на "Трите лъва" Джордан Пикфорд е с основен принос съотборниците му да достигнат до спор с Испания за трофея. В 81-та минута стражът на Евертън отново бе принуден да предотвратява гол във вратата си, когато след перфектно разиграване на Испания Ямин Ямал от близка дистанция тества рефлекса на английския национал.

Ентусиазмът, обхванал Англия от изравнителния гол, сякаш повлия негативно на селекцията на Гарет Саутгейт. В 86-та минута футболистите в бяло забравиха за включването на Марк Кукурея отляво, чието подаване в наказателното поле разсече защитния вал на Англия, а връхлитащия Микел Оярсабал вкара за 2:1.

Снимка 674573

Източник: GettyImages