Давид Яблонски остава в сърцата на "сините" фенове най-вече с победния гол и изработената дузпа за Левски при обрата 2:1 над ЦСКА праз март 2017 г. За два сезона и половина чешкият защитник вкара общо 12 гола в 62 шампионати мача, игра и в злополучния финал за Купата срещу Славия (0:0 и 2:4 при дузпите) през 2018-а. С настоящия си клуб Краковия все пак стигна до Купата на Полша две години по-късно. Пред "Мач Телеграф" Яблонски сподели очакванията си за днешния двубой ЦСКА - Левски.

- Давид, привет от Coфия! Къде те намираме?

- В Краков съм, имаме още един мач с Краков до края на сезона - гостуване на Легия Варшава, след което ще се приберем в Чехия със съпругата ми и децата. Паузата в Екстракласата ще бъде три седмици и после започваме отново подготовка.

- Да преминем към основната тема - ще гледаш ли финала ЦСКА - Левски?

- Да, със сигурност! Ще си го пусна по телевизията и разбира се, ще стискам палци за големия Левски.

Давид Яблонски се включи в благородна левскарска инициатива

Давид Яблонски се включи в благородна левскарска инициатива

Любимецът на Сектор "Б" отново напомни за себе си

- Какво очакваш от мача, кой ще вдигне Купата?

- Смятам, че това ще бъде Левски. Отборът показва сериозен подем през пролетта и има силите да спечели трофей след толкова дълго чакане.

- Успя ли да проследиш похода на "сините" към финала? Елиминиран бе и шампионът Лудогорец...

- Честно казано не успях да гледам полуфиналите, но си пуснах репортажите от двете победи над Лудогорец. Ако Левски продължи да действа в такова високо темпо и с такава агресия, ще спечели и утре (б.р. - днес).

- Ти имаш едно участие във финал за Купата на България — какво си спомняш от двубоя със Славия през 2018 г.?

- Определено си спомням уникалната атмосфера, която създадоха "сините" фенове. Бяха толкова много и подкрепата им беше неповторима. За съжаление в мислите ми изплуват и дузпите - съжалението след драматичната загуба, много бях разочарован. Силно искахме да спечелим трофея заради клуба и най-вече заради нашите привърженици.

- През 2020-а обаче съдбата ти се реваншира и с Краковия ликувахте с Купата на Полша след драматично 3:2 над Лехия Гданск след продължения - каква е рецептата за успех в такъв финал?

- Наистина беше незабравимо, а аз вкарах и ключовия изравнителен гол за 2:2 в 88-ата минута. Важното е в Левски да са концентрирани от първата минута. Трябва да са настойчиви и да покажат самочувствие в играта си. Мисля си, че треньорът Стоилов и момчетата са подготвени на ниво и ще победят.

И за финал твоята прогноза за дербито?

- Много би ми харесало 2:0 на почивката и краен резултат 3:0 - Купата е за Левски!