ЦСКА вчера обяви новия си треньор. Това е 44-годишният хърватин с немско гражданство - Томислав Стипич. Спряганите имена за наследник на Стамен Белчев бяха български - основно на Любослав Пенев и Александър Томаш. В крайна сметка, ръководството на "армейците" реши да заложи на чужденец. Което се прие със смесени чувства от феновете. Разнопосочни са настроенията им и в частност за Стипич, който определено е противоречива футболна личност.

Кои са положителните му страни, накарали ЦСКА да се спре именно на него? Той е млад специалист - само на 44 години. От дете е в Германия и се е изградил като треньор в местната школа, която е световно известна и призната. Изкачва се постепенно в йерархията на своята професия - първо е водил отбор до 17 години, след това нискоразредни в Германия, такъв до 19 години... Има опит от престоя си в Китай и родната Хърватия, стига и до Латвия. Именно там постига големите си успехи - първи два трофея във футбола. Особено впечатляващо е това, че печели купата на страната с отбора на Ауда. След това вдига трофея и с Рига. Остава само на точка  от титлата, отново като наставник на Рига, с който ЦСКА игра в Европа преди години. Стипич изповядва атакуващ футбол. Обича системата 4-3-3, с трима нападатели. Бърз преглед на резултатите му показва, че когато отборите му побеждават, често е с доста попадения в тяхна полза. Отлично впечатление на феновете направи и това, че първите му изречения като треньор на ЦСКА бяха на български език. Това показва уважение към клуба, привържениците и страната ни. Така се прави!

В същото време, не са малко и отрицателните страни в кариерата му до момента. Те карат феновете да се съмняват, че именно това е човекът, който може да постига успехи начело на 31-кратния шампион на България. И докато фактът, че не е играл професионален футбол не е чак толкова притеснителен, защото имаме доста примери как това не пречи да си добър треньор, то други неща карат червената лампичка да светне. На първо място, сменя отборите прекалено често. Те са точно 10 до момента. А, както споменахме, Стипич е само на 44 години. Като изключим престоя му в Латвия, другите му на различни места са негативни. Мирослав изпада с Ерцгебирге Ауе в трета германска дивизия и веднага пожелава да си тръгне. Поема Щутгартер Кикерс отново в трета дивизия и... изпада в регионалните групи. Освободен е от поста си. Авантюрата му в Китай отново е свързана с отбор от третото ниво на футбола. След само два мача напуска заради неразбирателство с ръководството в гледните точки за футбола и идеята на клуба. В Швейцария води Грасхопърс, но остана на поста около месец. Печели едва 3 точки от 5 мача. Това са резултатите и успехите, които няма как да не притесняват феновете на ЦСКА. От общо 280 мача в кариерата си на треньор, Стипич е спечелил 114 и е загубил 96. Разликата между победи и загуби не е много голяма. Така той печели средно по 1.47 точки на мач.

Това са основните плюсове и минуси на новия треньор на ЦСКА. Естествено, изключително важно е и каква селекция ще бъде направена. Кои футболисти ще си тръгнат и кои ще дойдат. Защото, дори да си най-добрият треньор на света, нямаш ли силни играчи, трудно може да постигнеш успехи. Оценки на Стипич може да даваме поне след няколко месеца. Не по време на контролите, не веднага след началото на сезона. Той каза, че мечтае да постигне успехи при "армейците". Те пък поискаха от него да ги направи горди. Ще се случи ли това или Томислав Стипич ще е разочарование, остава да разберем. Едно е сигурно - кредит на доверие ще получи. И от ръководство, и от фенове.

Аспарух Никодимов коментира ЦСКА и Мирослав Стипич

Паро за новия треньор на ЦСКА: Аз се интересувам кой точно е направил този избор

Ето какво каза