ЦСКА докосна небето! Направи го в сърцето на Европа - Швейцария. "Червените" повярваха в собствените си сили, играха като истински "армейци" в дома на силния Базел. По категоричен начин наложиха волята си - победа с 3:1 и място в груповата фаза на Лига Европа. Днес момчетата на треньора Стамен Белчев ще направят първата крачка там. С идеята тя да бъде успешна, а пътят сред най-добрите на Стария континент да продължи да бъде победен марш. Защото за ЦСКА няма невъзможни неща! Такава е съдбата, орисията на клуба, създаден на 5 май 1948-а година. На българския евробоец, разправил се през годините с действащите шампиони Аякс, Нотингам и Ливърпул.

Снимка 498762

Източник: EPA/БГНЕС

Веднага след успеха в Базел, Белчев и част от играчите заявиха, че са изпълнили целта си в Европа за този сезон и мачовете в групата са бонус. Капитанът Валентин Антов го повтори и на пресконференцията във вторник. Да, ЦСКА отстрани 4 съперника до момента, два от тях много класни (БАТЕ и Базел). Направи го с битка на терена, със силна воля и армейски дух. Всеки мач занапред ще бъде още по-свирепа битка. Но вече ЦСКА ще разполага с най-мощното оръжие в арсенала си - своята публика. И няма право да разочарова феновете. Защото те дълго чакаха този пробив. ЦСКА е ЦСКА най-вече в Европа. Така е било, така ще бъде. Само бонус? Не! Не и за "червения" евробоец...

Вчера на телефона ми се изписа непознат номер. Вдигнах, а от другата страна се представи един голям българин и АРМЕЕЦ. Да, без кавички и с главни букви. Няма как да бъде по друг начин. Защото този човек е такъв, вече 82 години. Ген. Любен Петров - беше почетен президент на ЦСКА и началник на Генералния щаб на България. Той живее, диша с любимия си отбор в сърцето.

Снимка 501687

Източник: Фейсбук

"ЦСКА не е отбор на армията", каза ми той. Изненадах се от думите му. "Сега ЦСКА Е армията!", продължи генералът, а аз се усмихнах. "Всички в клуба - ръководство, футболисти и привърженици, всички те! Дано утре (бел. ред. днес) отново прославят България. Всеки мач е важен, но за мен най-важен е този - срещу румънците", каза още Любен Петров.

Замислих се точно върху тези негови думи, заради които започнах да пиша текста, който четете. А именно: "Сега ЦСКА Е армията!". Колко е прав генералът... ЦСКА отказа да умре. ЦСКА е фениксът на българския футбол, който полетя от пепелта, за да се възроди и там, където е най-разпознаваема марка - в Европа. ЦСКА започна голямото си завръщане точно от Швейцария, от сърцето на Европа. И това не е случайно. Битките едва сега започват, но Стамен Белчев и компания са готови за тях. Какво по-надъхващо от тези думи на един достоен български генерал? Щом той вярва в тях, щом всеки един, който ще е на трибуните довечера или пред телевизора вярва в тях, няма как и те да си повярват отново. Отбор ли са на терена, концентрирани и с дух за победа - от първата до последната минута, нещата се получават. И от това си патят съперници от ранга на БАТЕ и Базел, които са постоянна величина в Европа в последните вече доста години.

Снимка 497608

Източник: LAP.bg

ЦСКА няма победа на стадион "Васил Левски" срещу чужд отбор вече 10 години. Време е да се сложи край на това! Футболистите да не забравят и още нещо - до момента в славната история на клуба само два пъти ЦСКА е записвал 5 победи в един сезон в Европа. Правили са го единствено легендите, които стигнаха до полуфинал за КЕШ срещу Интер и после тези, записали същото голямо постижение за КНК срещу Барселона. Успех днес записва имената на Вальо Антов и компания в историята. Още допълнителна мотивация за тях...

Снимка 496353

Източник: LAP.bg

Като говорим за история, отварям такава скоба. По-различна. Припомням факта, че България имаше славна армия, събрала под бойните знамена достойни мъже, истински герои.

Ето какво пише в сайта bulgarianhistory.org:

"Нападението на Румъния срещу България в гръб през лятото на 1913-а година нанася тежка рана в българската душа. Българската армия, която през това време се бие срещу сърби, гърци и черногорци, е сломена от един "поход" на румънската, достигнал до София, а на юг дори до Пазарджик. Пътят на румънските войски е свързан с безчинства над мирното българско население. В българската народна памет този поход остава под името "кокошкарски". Румънската намеса поставя България на колене и е сред причините за загубата на Междусъюзническата война. Българската войска свива знамената "за по-добри времена". Българите желаят възмездие.

Шансът за такова не закъснява. През 1914-а година избухва Първата световна война, а на 1 септември 1916-а година България обявява война на Румъния и започва освободителна Добруджанска кампания.

Дунавската армия се прехвърля на северния бряг на реката и започва настъплението си срещу Букурещ. В битката за Букурещ българският войник проявява безпримерен героизъм и самоотверженост.

***

Командирът на полка подполковник Хараламби Тошков е останал само с верния си другар - тръбача Петър. В най-критичния момент, офицерът се обръща към войника:

- Готов ли си, Петре?

- Готов, господин подполковник!

- Свири, Петре, атака!

Тръбачът почва да свири бойките звуци на сигнала "Атака". Обажда се втора, трета, четвърта тръба. Войниците са слисани, споглеждат се, но се сещат - това е сигнал от техния командир. Място за отстъпление няма. Мощен, сърдечен, смразяващ вик "Ура!" се изтръгва от хиляди гърла. Командирът на трета дружина от 42-ри полк майор Илков сам повежда атаката на войниците, последван от всички останали командири. Безумната контраатака "на нож" се увенчава с успех. Изправени пред гора от хиляди светнали български щикове, стъписаните румънци обръщат гръб и бягат. Силата на българския дух ги е пречупила. Те не могат да повярват, че имат срещу себе си войници, презрели смъртта. Пленени са 28 оръдия, цели 7 батареи. Подполковник Хараламби Тошков печели психологическата битката.

Възмездието за "кокошкарския" поход е извършено. Записана е нова, славна страница в българската военна история".

Днес, за щастие, живеем в мирни времена и битката ще бъде само на футболния терен. Но ще бъде жестока! А командата е от Стамен Белчев: "Готови ли сте, армейци? Атака!".

За ЦСКА, за България!

Още две победи в Лига Европа записват този отбор на ЦСКА в историята!

Още две победи в Лига Европа записват този отбор на ЦСКА в историята!

До момента "армейците" са постигали най-много 5 успеха в евротурнирите в един сезон