Само два пъти в славната си история ЦСКА е постигал по 5 победи в Европа в рамките на един сезон. Това се случва през сезоните 1966/67 и 1988/89. И в двата случая "армейците" стигат до полуфиналите. Първо срещу Интер за КЕШ, а след това за КНК с Барселона. През първата кампания ЦСКА побеждава Слиема от Малта с 4:0 и 2:1, Олимпиакос от Гърция с 3:1, Гурник от Полша с 4:0 и Линфийлд от Северна Ирландия с 1:0. През втората със загуба от сблъсъците с българския тим си тръгват Интер (Братислава) - на два пъти (5:0 и 3:2 за ЦСКА), Панатинайкос от Гърция (също на два пъти - 2:0 и 1:0 за "червените") и Рода от Холандия - 2:1 за ЦСКА.

Никога до момента "червените" не са постигали 6 победи в Европа за един сезон. Което значи, че футболистите на Стамен Белчев ще запишат имената си в историята на клуба, ако постигнат два успеха в групите - срещу Клуж, Йънг Бойс или Рома. До момента ЦСКА има само по една победа за участие в групова фаза - първо срещу Викинг от Норвегия, а след това и срещу Рапид от Австрия. Така че Вальо Антов, Тиаго, Али Соу и компания могат само да надградят постигнатото от предшествениците им в този турнир.

Четири пъти ЦСКА записа по 4 победи зад граница в един сезон, преди настоящата кампания, когато бяха победени Сиренс, БАТЕ, Б36 и Базел. Три пъти това се случва за КЕШ/Шампионска лига. През сезон 1973/74 "армейците" се справят с Вакер от Австрия на два пъти - 3:0 и 1:0, с Аякс - 2:1 и Байерн (Мюнхен) - 2:1. Разбира се, успехите над Аякс и Байерн няма как да бъдат сравнявани настоящите, но в този текст водеща е статистиката и брой спечелени мачове в рамките на един сезон. През 1980/81 победите отново са 4 - по две над Нотингам от Англия (с по 1:0) и Шомберки от Полша - 4:0 и 1:0. Още следващата година ЦСКА повтаря това си постижение - победи срещу Реал Сосиедад с 1:0, Гленторан - 2:0, Ливърпул - 2:0 и Байерн (Мюнхен) - 4:3. Това е нов паметен сезон, в който "армейците" отстраняват действащ шампион на Европа и играят полуфинал.

Последно ЦСКА постига 4 успеха в един сезон през кампанията 2010/11 за Лига Европа. Тогава са победени Клифтънвил с 3:0 и 2:1, ТНС с 3:0 и Рапид (Виена) с 2:1. Именно успехът във Виена е последен за 31-кратния шампион на България в груповата фаза. Надеждите са такъв отново да бъде постигнат още този четвъртък - срещу румънския ЧФР Клуж.

Срещу Клуж ЦСКА търси своята победа №95 в евротурнирите

Срещу Клуж ЦСКА търси своята победа №95 в евротурнирите

"Армейците" могат да станат с положителен баланс за Купата на УЕФА/Лига Европа