Старши треньорът на ЦСКА Любослав Пенев коментира най-актуалните теми в българския футбол в предаването "Домът на футбола" по "Диема спорт".

Ето какво каза наставникът на "червените":

За ЦСКА и плановете на отбора

"Не работих като треньор в течение на една година, но не искам да работя на което и да е място, на всяка цена. Имал съм оферти през това време, пресявал съм ги и съм взимал адекватни решения. Към момента това е ситуацията и съм в ЦСКА.

Запознах се с качествата на футболистите и нещата вървят все по-добре с всяка тренировка. Аз мисля, че повечето са наясно какво означава ЦСКА. Това беше една от темите, които засегнах. Абсолютно всички без изключение - дали чужденци, дали българи - те са в ЦСКА и трябва да почетат малко история. Може би не цялата история, но малко, селективно, за да знаят.

Аз се отнасям изключително професионално към моите ангажименти. Гледам много футбол - и професионален, и на по-ниско ниво. Това, което виждам, анализирам и може да ми е полезно, го взимам при себе си.

Левски ще се конкурира с ЦСКА за младия играч на Черни море Мартин Минчев

Левски ще се конкурира с ЦСКА за младата звезда на Черно море

Мартин Минчев генерира все по-голям интерес към себе си

Промених схемата на игра, защото взимам футболисти за друга тактическа постройка. Тя стъпва върху качествата на футболистите. След като имаме играчи с качества за ляво, дясно крило и централен нападател, значи ще играем с трима в атака. Ще имаме поне две тактически постройки, на които да разчитаме по време на мач. Обичам да правя и много ротации, за да се получават нещата.

Въпреки че крайните ни бранители са млади играчи, се справят добре. Целият отбор се представи добре. Да, ще има наказани, контузени, но ще играем всеки мач на много високо ниво, за да гоним победата.

Не знам дали обликът ни е нов или стар, но футболистите са същите. В момента просто играят други. Мауридеш? Гледах неговите мачове от началото на сезона. Има спад в играта му, но през тези две седмици се представя добре. Тренира добре и отново поема по възходяща линия. Не виждам причина българската действителност да му влияе зле. Тя дори го поощрява, би трябвало да му е комфортно. Нека чужденците намират изкушения, просто трябва да знаят къде е границата, докъде могат да стигнат. Трябва да си даваш ясна сметка с какво се занимаваш, какво очакват хората от теб, за да бъде отговорен. Първо на терена, после в личния живот - не може да цари хаос и безотговорност.

Дали аз задавам тази граница? Аз говоря с тях, обичам да разговарям. Убеден съм, че ме разбират. Ако имат въпроси, вратата ми винаги е отворена".

Спестяват ли се картони срещу ЦСКА?

Спестяват ли се картони срещу ЦСКА?

Любослав Пенев не спира да се оплаква заради това

За дербито с Левски

"Това е мачът, който чака цяла България. С най-много заряд, с най-много емоции, с пълен стадион. Това са двата водещи клуба в България. Където и да се намират в класирането, както и да играят, в каквото и форма да са, това си е топ мачът за България.

Това е един момент, в който не сме отсъствали от сцената, но един двубой с директен противник - Левски, голям стадион с многобройна публика... Ние имаме цели и целта пред ЦСКА винаги е била да бъде шампион. Изоставаме с няколко точки, но имаме двубои с всички съперници и мисля, че това ще бъде наваксано.

Целим се в първото място. Кой къде се намира в момента, не е толкова важно. Важно е как ще завърши на края на първенството. Това е важното. Ние, разбира се, не трябва да подценяваме нито един мач. Нито с по-силните, нито с по-посредствените отбори. За всеки един мач се дават три точки. Но, разбира се, има един морален момент, емоционален, когато побеждаваш директния съперник".

ЦСКА, има ли пилот в самолета?

ЦСКА, има ли пилот в самолета?

Полезният ход е на Той! И само той може да го направи!

За съдиите

"Аз съм убеден, че се допуснаха много съдийски грешки. Гледам мачовете - както във Варна, така и срещу Ботев (Враца). Има много проблеми, които да се решават. Не е нормално да търсиш и санкционираш само единият отбор. За мен нарушаване на правилника във втората-третата минута е същото като в 70-ата. Вярно е, че трябва да се помага на футболистите.

Ще прегледам документите, както и записите си от интервюто си. Ако за уговорени мачове се глобяват с 4-5 хиляди лева отборите, а за интервю - двойно повече... Плюс това аз не съм ги квалифицирал, както те посочиха. Ще видим, ще прегледаме дали трябва да се плати нещо или не трябва.

Срещу Ботев (Враца) направихме един много силен мач. След само 3, 4, 5 тренировки. Това е посоката, която ще следваме, разбира се, през тренировъчната база на терените. За нас целта винаги е била само една - отборът да бъде подготвен физически и тактически, да има отговор във всеки един аспект. Не може един играч от моя отбор да излезе на терена с въпроси без отговор. Затова съм аз, затова е и цялото спортно-техническо ръководство.

Не са много въпросите, които играчите задават, но важното, е че питата. Трябва да има диалог задължително. Не мога да знам какво се върти в главите на 24-25 души".

Ангел Лясков в болница, пропуска дербито с Левски

Лясков в болница, пропуска дербито с Левски

Младокът на спешен преглед след контузията срещу Ботев (Враца)

За Лудогорец

"Хубаво е да има силни отбори, но по-важното за мен през тези години е къде бяха ЦСКА и Левски. Акцентът е, че при тях трябва да се подобри абсолютно всичко. Говоря за това къде бяха Левски и ЦСКА през последните години на футболната карта на България. Тоест те изостанаха, по една или друга причина. За мен не е нормално те да се намират... Да изостават. През последните седем години има един абсолютен монопол от Лудогорец над първенството. За мен това не е нормално.

Дали титлите са справедливи? За някои не е така. Поне няколко от титлите им не бяха заслужени. Нека кажа нещо на всички запалянковци: Бил съм професионален спортист, сега съм професионален треньор. Уважавам всички съперници. Не мога обаче да уважавам методите и способите, които се използват. Мисля, че съм достатъчно красноречив.

За Антон Недялков знаем защо избра Разград. Манолев? Аз взех това решение. Аз съм треньорът, аз си нося отговорността. Има и други, които не са в отбора. Това са все мои решения. Така се работи по света, така работя и аз. В края на сезона ще си тръгнат и други. В случая на Манолев не виждам драма - той си намери отбор, ще играе, всичко е наред. Ние започваме по-друга политика, търсим по-различни играчи. Решението ми беше спортно-техническо.

Дали бих работил в Лудогорец? Не. Това си е мое решение.

Резултатите - големи, малки - говорят какъв треньор съм. Продължавам, развивам се. Във всеки случай не спирам да се уча".

Любослав Пенев за БФС: Тези хора не трябва да говорят за етика, дисциплина и морал!

Любослав Пенев за БФС: Тези хора не трябва да говорят за етика, дисциплина и морал!

"Да, аз взех решението за Станислав Манолев", заяви треньорът на ЦСКА