Футболът е сложна игра. Често малките детайли решават крайния изход на мач, поредица или дори сезон. Натрупването на наказателни картони многократно е изигравало лоша шега на треньорите. Големите звезди "горят" за важния сблъсък, а това променя плана, тактическата постройка и т.н.

Важни са и в хода на самия мач, разбира се. Не е обществена тайна, че футболистите влизат с едно на ум в единоборства, когато вече са декорирани в жълто. В други случаи реферите оставят така наречената "свободна игра", а от това губи по-класният състав.

"Проблемът със съдийството е много сериозен и тежък. Реферите не помагат, а пречат на футбола. Не знам съзнателното или не. Понеже ЦСКА е основен конкурент, не му се позволява да играе футбол. Три жълти и един червен картон до 20-ата минута на мача с Черно море бяха спестени. 90 минути във Варна се пусна да се играе свободно, да се рискува здравето на играчите".

Снимка 407522

Източник: LAP.bg

Това заяви Любослав Пенев, визирайки загубата на неговите възпитаници от Черно море с 0:2.

Как ли би коментирал (не)отсъждането на фаулове и липсата на официални предупреждения в мача с Ботев (Враца)?

Защото във Варна домакините видяха 7 пъти картона в ръката на Стефан Апостолов, а вчера на "Армията" декорираните в жълто футболисти на гостите... бяха двама!

Който е гледал мача знае за тактиката на играчите в зелено да респектират 31-кратните шампиони. Десетки атаки на ЦСКА бяха спирани още в зародиш с непозволени средства, а статистиката е красноречива.

Според популярния сайт за спортни събития на живо "livescore.com", играчите на ЦСКА са извършили 12, а тези на Ботев 26 нарушения. На официалната страницата на БФС няма информация относно този показател.

Снимка 407523

Източник: LAP.bg

Все пак след кратка справка в още няколко интернет платформи - става ясно, че гостите играят двойно по-опасно, а жълтите картони са 2-2.

Главният рефер Станислав Ставров изпусна мача и в отделни пасажи от него изобщо не се игра футбол. На моменти гледката на превиващи се футболисти в "червено" започна да идва в повече. Започнаха да се прокрадват мнения, че играчите на гостите умишлено влизат "на кръв".

Предстои Мач №1 на България тази неделя, а в него често напрежението ескалира. Интересно дали и там ще бъдат толерирани батални нарушения.

Понякога прекалено мобилизирани - играчите на "сини" и "червени" влизат много твърдо в единоборствата. Съвсем често Вечното дерби не завършват 22-ма.

Нека си припомним колко жълти картона бяха показани в първото му издания този сезон:

ЦСКА - 16' Божидар Чорбаджийски, 42' Рубен Пинто, 45' Тиаго, 86' Кирил Десподов, 86' Жанио Бикел, 90+1' Николай Бодуров.

Снимка 407520

Източник: LAP.bg

Левски - 86' Иван Горанов, 86' Хали Тиам, 90+2' Милош Цветкович.

Нетипично за заряда на този исторически сблъсък - първото официално предупреждение за футболист на Левски бе чак в 86-ата минута. То не бе за грубост, а играчите на двата отбора се сдърпаха, като Ивайло Стоянов вдигна по 2 картона за съперникови играчи.

"Червени" претенции за двоен стандарт в този елемент имаше и миналата пролет.

Тогава главният мениджър Стойчо Стоилов заяви:

"Не ми хареса това, че днес се вдигнаха много жълти картони. Алармиран съм, че е нарочно, за да почиват наши играчи във важни мачове".

Плейофните мачове наближават и пропускането на срещи заради наказания отново стои на дневен ред. Предстои да гледаме и Вечно дерби, в което по традиция клубовете имат претенции към съдийството.

ЦСКА победи Ботев (Враца) с 2:1

ЦСКА се измъчи и с Ботев (Враца)! Играчите на Любо Пенев треперят при 2:1 на "Армията"!

Съдията Станислав Ставров не посмя да отсъди дузпа за гостите в началото на мача