Излишно е да обяснявам какво е ЦСКА. Няма човек, интересуващ се от футбол, който да не е наясно с историята, значението и приноса на "армейския" отбор за родния футбол.

Години наред "червените" бяха флагман и най-титулован международен представител на родния шампионат, до настъпването на онова странно явление, наречено българска демокрация. И понеже у нас на практика такава не се случи, на гребена на вълната изплуваха хора и процеси, които в една наистина нормална демокрация никога не биха се появили на бял свят.

Произведоха се политици, престъпници и бизнесмени, като групата бе толкова еднородна, че човек трудно би направил разлика. Начело на отборите, подвизавали се до момента на държавна ясла, застанаха някакви новоизлюпени бизнесмени, придобили авоарите си по един повече от съмнителен начин.

Хора, които никога не са се занимавали с управление и финанси, най-вероятно поради ангажираност с тренировки, дребни престъпления или доноси.

Общо взето, това се появи като шапка на авансцената на любимата игра, като имаше разни Кебита, Гандита, Камили, Шогуни, Манекени...

Бавно и постепенно клубовете се превърнаха от спортни дружества в най-разнородни юридически лица, играещи ролята на параван за препиране на потоците от присвоени пари, но и за легитимиране на най-разнообразни елементи, преминаващи като комети по небосклона на динамичния и кой знае защо наречен именно така - "преход".

ЦСКА победи Ботев (Враца) с 2:1

ЦСКА се измъчи и с Ботев (Враца)! Играчите на Любо Пенев треперят при 2:1 на "Армията"!

Съдията Станислав Ставров не посмя да отсъди дузпа за гостите в началото на мача

Читавите футболисти бяха засилени навън, а към клета майка България заприиждаха какви ли не индивиди, събрани от кол и въже по плажове, савани и Бермудски триъгълници, докато на родния запалянко се обещаваха реки от инвестиции, световни и междугалактически успехи и какво ли още не.

И тъй като БФС спря да бъде футболен орган, в него налазиха "политиците", за да могат безметежно да контролират източването и препирането на средства.

Паралелно с това се започна и едно разчистване на сметки с ЦСКА, защото базисният "син" комплекс е по-жизнен и непобедим и от бавноходка.

ЦСКА се подхвърляше от собственик на собственик, основно изпратени пак от разни субекти, вършеха се глупости, трупаха се задължения, крадеше се, убиваше се имиджа и накрая се случи логичното и неизбежното - фалит.

И тогава дойде Той. Дойде с визитката на успешен футболен и въобще спортен ръководител, ЦСКА-р и в червата и човек, който не се плаши от трудностите и се бори докрай. Публиката се върна на стадиона и направи за смях всякакви жалки проекти и отбори на народите по света и у нас. На крилете на ентусиазма ЦСКА направи уникален сезон и макар и в трета дивизия, и с кадри с не особена класа, дори спечели Купата на страната.

Двама нови в ЦСКА до края на седмицата

Двама нови в ЦСКА до края на седмицата

И двамата са чужденци

Малко след това бе решено, не без помощта и на самите привърженици, отборът отново да заиграе в Първа лига. Еуфорията беше нечувана! Но... Но някъде там нещата взеха да не се случват. Започна се върволицата от играчи, момчетата, които изнесоха онази уникална футболна година, бяха освободени, Янев бе освободен и на цикленето бе даден успешен старт. Сменилият Янев Йорданеску набързо си тръгна и дойде Стамен Белчев, към когото всички се отнасяха с недоверие. Да, но Белчев започна да гради, да работи, да сплотява колектива и, което е най-важното, да практикува ФУТБОЛ! Текучеството на играчи продължи, ала се създаде ядро, около което се градеше всичко в играта и резултатите не закъсняха. Пристигна и Каранга, а ЦСКА надиграваше и Левски, но и Лудогорец - нещо немислимо до момента! През следващия есенен полусезон ЦСКА яко натисна газта, а Лудогорец на два пъти преглътна едно голямо унижение, като след втория мач всички "червени" с настроение посрещнаха Коледа и Нова година!

Именно тогава ми споделиха, че ЦСКА ще бъде спрян, на което аз се изсмях! Кой може да те спре, ако играеш?! Оказа се, че може... Отборът започна да губи странно, Той излезе и каза, че ще си играйкаме за второто място, реанимирахме отчаяните "сини" безхаберници и нататък знаете... Ерго, проблемите на ЦСКА не са външни или не са само външни! Убеден съм, че Той иска и титла и купа и успехи, но греши някъде делегирането на правата за управление. И ако именно управлението буди недоумение у привържениците си мисля, че причините трябва да станат ясни за "червената" общност, защото в противен случай ще има отлив. Рано или късно.

Дисципът глоби "пом. треньор" на ЦСКА Любо Пенев с 9000 лева

Дисципът глоби "пом. треньор" на ЦСКА Любо Пенев с 9000 лева

Вижте подробности

Трябва да стане ясно кой дръпна ръчната на ЦСКА и подхлъзна Белчев, а и защо, коя е причината. Белчев направи отбор, за който смея да твърдя, че играеше футбол за пръв път след ерата Катуци! Белчев създаде колектив! Нямаше групички и разнобой в съблекалнята! Тогава? Оставам с впечатлението, че някой прави пари на гърба на ЦСКА. Пристигат всякакви футболисти, като понякога по няколко с абсолютно припокриващи се характеристики, чупливи, дебели и... с пороци! Които няма как да не се забележат в нетолкова голям град, какъвто е София.

Когато стана издънката с Мауридеш бях много учуден и се разрових. Потърсих контакти в Австрия. Хора, с които навремето съм общувал и то по футболни и въпроси и ми бе намекнато, че провалът не е бил функционален, а на кръвните тестове...

Изобщо, ЦСКА се превърна от отбор - символ в нещо като митнически склад, където се застояват стоките, преди да продължат по пътя си...

Някой си върти кириите и е очевадно, че не желае да пуска властта! Отстраняването на Белчев беше огромна грешка! Човекът беше научил отбора да играе футбол, нещата започнаха да се получават и му ритнаха столчето!

Станислав Манолев: Ганчев ми каза, че ЦСКА няма да разчита на мен, не съжалявам, че си тръгнах

Станислав Манолев: Ганчев ми каза, че ЦСКА няма да разчита на мен, не съжалявам, че си тръгнах

"Офертата на Лудогорец беше по-добра от тази на Левски", заяви новото попълнение на разградчани

Дойде онзи странен индивид, обърна всичко с хастара наопаки, уби и стил и перспективи, отборът угасна, заиграхме като някакъв мижав отбор от долната част на таблицата. И вместо да му дадат отпусното след мача с Ботев, те го уволниха седмица преди първия мач след паузата...

И дойде Любо, за да се провали с гръм и трясък, защото при тази ситуация в клуба, без играчи, със сякаш умишлено отслабен след продажби и освободени титуляри състав, няма как отборът да цъфне и върже!

Убеден съм, и пак ще го повторя, че Той иска и купи и титли. Дълбоко съм убеден! Само че това не е Литекс, това не е Ловеч, а и времената са други, на сцената има други играчи та, ако Той наистина иска и купи и титли, трябва коренно да промени структурата под себе си и хората да правят това, за което са там - всеки в своя ресор!

Скаутът да е скаут, а не фигурант, треньорът да има пълната власт да налага и изисква, пък ако трябва, могат да се сменят и някои дългогодишни управници, защото задържането при абсолютна власт често води до деспотизъм и изкривяване, особено по нашите ширини!

Полезният ход е на Той! И само той може да го направи!

Бивш член на УС на ЦСКА: За ЦСКА не е никак добре да има противник като Васил Божков

Бивш член на УС на ЦСКА: За ЦСКА не е никак добре да има противник като Васил Божков

Това заяви Лъчезар Николов-Чезари