Кирил Десподов спечели анкетата за футболист на годината. И спази традицията големите таланти в родния футбол да бъдат първо отхвърлени, преди да тръгнат към върховете във футбола. Защото само след една година в школата на четвъртия в света Ивайло Андонов Пирин 2001 той е освободен. Бил прекалено буен и своенравен. Тук го спасява батко му Димитър, който вече е в академията на Литекс. И той минава през Пирин 2001, но след това се явява на кастинг в ловешкия клуб и е харесан.

Снимка 386653

Източник: LAP.bg

За разлика от Киро, брат му Митко е защитник и е 2 години по-голям от него. Също бе смятан за голям талант. Безкомпромисен на терена, типичен бранител от тази част на България, където принципът е - топката минава, човек - трудно. Димитър така и не достига до професионалния футбол. Първо напуска Литекс заради разпра с треньора. Оттам отива в Локомотив (Пловдив) и след 6 месеца е поканен в новата школа на Лудогорец. Стига до капитан на набор 1994 година, но в Разград трудно разчитат на български играчи. Заради това решава да помага в бизнеса на баща им Васил, както и на по-малкия си брат.

Снимка 398604

Източник: LAP.bg

Васил Десподов има доста приличен бизнес в Кресна, като държи механа, автомивка и сервиз. Бил е за кратко и общински съветник в градчето по пътя за Гърция. Сега повечето се управляват от Димитър, който пък е неразделен с Киро. Всички твърдят, че двамата са повече от братя. Васил Десподов не е гледал и един мач на сина си, дори по телевизията. Той просто не харесва футбола и толкова. Нищо не може да промени мнението му.

За идването на малкия Десподов в Ловеч има дори и градска легенда. Тя гласи, че шефът на школата Стефан Яръмов изял едно агне в Кресна и заради това взема малкия нападател в отбора.

Кирил Десподов: Мечтая за трансфер, искам да се развивам в друго първенство

Десподов: Мечтая за трансфер, искам да се развивам в друго първенство

"Пишат медиите, че ме искат от Англия, но не знам дали е вярно"

"Ако беше вярно, значи съм изял най-правилното агне. Историята е съвсем друга. Тогава при нас беше Венци Бенгюзов. И бяхме на турнир в Гърция. На връщане спряхме в Кресна, бащата на Венци искаше да почерпи, защото бе подписал първи професионален договор. И там, в механата, се запознах с бащата на Киро и Митко. Той, както и татковците на Бенгюзов и Иван Караджов са в една ловна дружинка и са много добри приятели", обяснява Яръмов.

Кресна пък винаги е била доста спортен град. Навремето той бе известен и като гара Пирин, където бе разположен един от най-големите мотострелкови полкове в България и много младежи са карали казармата там. Местният тим е Перун, като неговата родова линия се преплита с благоевградския Пирин през Македонска слава, а след това и със софийския Септември.

Снимка 347089

Източник: LAP.bg

Малкият Кирил е наистина феномен във футбола, защото е един от малкото, които не са имали и един мач за юноши - младша възраст. Направо от децата минава в отбора до 19 години на Литекс, който е в елитната юношеска група. Там е забелязан от Христо Стоичков, втория герой от световното в САЩ, с когото се преплита съдбата му. Този път за добро. След като тимът печели купата на България срещу Черно море, Камата отива при младото крило и му нарежда от следващия ден да е на тренировка при мъжете.

Кирил Десподов пред ТОПСПОРТ: Головете срещу Левски са най-ценни, ЦСКА ще се върне на върха

Кирил Десподов пред ТОПСПОРТ: Головете срещу Левски са най-ценни, ЦСКА ще се върне на върха

"Интересът от чужбина ме ласкае, но не е най-важното нещо за мен"

Десподов дебютира в мъжкия футбол на 15 години и 108 дни, само на няколко дни от рекорда на елитната ни група, който се държи от Георги Соколов. Първият му гол пък е във вратата на Пирин (Гоце Делчев), съседския отбор на Перун. Но не всичко е гладко. Сам по-късно ще признае, че пейката лекува. Защото доста често сяда на нея, за да се върне отново на земята. Но талантът му е безспорен.

Снимка 295349

Източник: topsport.bg

На 17 години подписва предварителен договор с италианския гранд Лацио. Малко тайно от ръководството на Литекс. Набързо е посъветван да се откаже от него, за което сега е благодарен. Иначе просто можеше да е поредният талант, който се мотае по долните дивизии на Италия, както се случи вече с няколко български таланти, които се доказват на трето и четвърто ниво там.

Шефовете на ЦСКА смятат, че популярността ще накара Десподов отново да се зарее в облаците, както бе преди година. Тогава от твърд титуляр стана последна резерва.

ЦСКА: Търсим заместник на Десподов, преговаряме с чужденец за школата

ЦСКА: Търсим заместник на Десподов, преговаряме с чужденец за школата

Ето какво заяви спортният директор Пламен Марков