Йоан Баи от ЦСКА разказа за новия си живот в България, както и за расистките обиди, на които е подложен. Ето какво сподели той пред actufoot.com. Преводът е на колегите от "Мач Телеграф":

Фенове на ЦСКА засипаха Кузманов с "народна любов"

Фенове на ЦСКА засипаха Кузманов с "народна любов"

Ето какво му пишат

Мачът, който преобръща всичко за теб, този с Марсилия ли е?

- Този срещу Марсилия ме показа на публиката, но не мисля, че има толкова голямо значение. След този мач не получих оферта, но започнаха да ме наблюдават. След това победихме Булон с мой гол, направихме голям мач и срещу Монпелие.

Бяхте ли фен на Марсилия?

- Да, симпатизирах на Марсилия като дете, а Дидие Дрогба е големият ми идол във футбола. За съжаление не успях да взема фланелка след победата над Марсилия.

Как успяхте да се оправите в този луд период, в който имахте толкова обаждания от клубове и агенти?

- Вече бях без агент, защото се опарих доста пъти. Предпочитах баща ми да се грижи за мен, защото не исках да си имам вземане-даване с агенти. Честно казано, трябва да съм получил петнадесет обаждания и съобщения от агенти, които ми казваха: "Имам страхотно предложение за теб." На клубно ниво единственият, който се свърза с мен след мача срещу Марсилия, бе спортният директор на третодивизионния Шоле Ясин Керну.

Алчният бизнесмен, честният Кузманов и къщичката за пиленца

Алчният бизнесмен, честният Кузманов и къщичката за пиленца

Единият ще бъде запомнен от историята, другият едва ли...

Контактите в Лига 2 сериозни ли бяха?

- Раздвижването започна след мача с Булон, когато няколко клуба проявиха интерес. След Монпелие пък си спомням, че бях предупреден в 2 ч. сутринта, че Дижон ще направи оферта. На следващия ден от Сошо ми се обадиха, за да ме информират за сериозен интерес. И тогава, три или четири дни по-късно, пристигна ЦСКА.

Как взе решението в крайна сметка?

- Отне ми много време. Исках да проуча трите предложения, да видя как вървят нещата по отношение на средата на живот, както и базите на Дижон, Сошо и ЦСКА. Не посетих съоръженията в Сошо, но бях в контакт с треньора Омар Даф, с когото разговарях един час. В Дижон разгледах внимателно и града, и базата. После дойде ред и на ЦСКА - след като се запознах с условията, бях наясно, че ще подпиша с този отбор. Интересно е, че като пристигнеш на летището в София, трябва да бързаш да се качиш в колата, защото има журналисти, които те чакат и настояват да говориш. Трябва да внимавате, когато отивате да хапнете в ресторант. В Сошо такова нещо няма. Очите ми светнаха, когато открих София, знаех, че това е мястото, където искам да отида.

Разкажете ни за обаждането от Алън Пардю, което ви убеди да подпишете.

- ЦСКА беше много активен в преговорите, а Алън Пардю бе координатор. Като огромен фен на Висшата лига, която според мен е най-силната в света, за мен бе привилегия да говоря с личност като Пардю. Така че казах направо "да". Пардю бе изключително приятен, елегантен, знае как да ти вдъхне спокойствие. Той ме познаваше и знаеше с какво мога да бъда полезен. Това ме впечатли, защото той е работил с страхотни играчи. Каза ми, че знае как да работи с французите. Той видя в мен потенциал, а неговата оценка тежи много.

Младенов: Неправдата е голяма, в София на три от четирите отбора не се е помагало нито веднъж

Младенов: Неправдата е голяма, в София на три от четирите отбора не се е помагало нито веднъж

"Не успяха да ни затрият, благодарение на сегашния собственик - Гриша Ганчев"

На 24 години подписахте първия си професионален договор.

- Никога не съм си поставял подписването на такъв договор като нещо, което трябва да бъде направено на всяка цена. Получи се в изненадващ момент, защото заради корона-вируса във футбола нищо не се случваше.

Със съотборници като Жуниор Нзила, Тибо Вион, Брадли Мазику и Амос Юга френският е официален език в съблекалнята на ЦСКА.

Помежду си разговаряме на френски, но полагаме усилия да говорим на английски с другите играчи. Амос е най-добре с английския. Иначе аз съм човек, който винаги е харесвал английския. Имаме играчи, които идват от Нидерландия, Еквадор, Ирландия, Аржентина, Бразилия. Това е добре, защото ми позволява да се докосна до други култури.

Как присъствието на френски говорещи играчи ви помага в аклиматизацията?

- Имах добри отношения с Амос Юга, така че говорих с него, преди да дойда в София. Той ми каза, че във финансово отношение да играеш в България също е плюс, защото животът е много по-евтин.

Преди пътувахте до Безие и Трелисак, а сега до "Олимпико" в Рим.

Този мач наистина беше повод за гордост. Беше невероятно да изживея това, подготовката, вълнението около мача. Освен това имах шанса да играя. Беше един много щастлив момент.

За съжаление участието в Лигата на конференциите не оправда очакванията ви с една точка, взета в пет мача.

- Групата беше по силите ни, но допуснахме някои индивидуални грешки, които ни попречиха да вземем по-добри резултати. Основната ни цел си остава първенството, а на следващата година ще се върнем по-силни.

ЦСКА зове: Всички на стадиона за битката с Рома!

ЦСКА зове: Всички на стадиона за битката с Рома!

"Армейците" призоваха феновете си за подкрепа в мача Рома

Каква е идеята - да си осигурите второто място или да се преборите за титлата с Лудогорец?

- Треньорът ни каза, че е недопустимо да се задоволяваме с второто място. Когато пристигаме в клуба, ни се дава да разберем, че целта пред този клуб е винаги титлата. Имаме още един отложен мач, а освен това играем с Лудогорец. Нищо не е приключило.

Мухар става плеймейкър на ЦСКА?

Мухар става плеймейкър на ЦСКА?

В мача с Рома

В началото на ноември станахте жертва на расистки обиди в социалните мрежи от малоумници, които твърдят, че са фенове на ЦСКА. Решихте да бъдете трогнати от това публично като други футболисти през последните месеци.

- Това ме нарани, защото не е нещо, което искаш, когато идваш да играеш футбол. Случи се, не съм само аз обект на такива нападки. Не съм човек, който разгласява подобни случаи, но го споделих с близките си и те ми казаха, че е важно да извадя случая наяве.