Сериозно, някой щеше ли да запомни с нещо Андрей Кузманов в ролята му на служебен министър на спорта, ако не бяха ежедневните му интервюта за ЦСКА? Не спря да говори за задълженията от наеми и такси. Защо те не се приспадат от вложенията? Защото повечето били в базата на Панчарево, а трябвало да е на стадион "Българска армия". Отгоре на всичко с новия ПУП ЦСКА има право само да смени седалките и да сложи козирка на това държавно съоръжение, което тъне в разруха. Всичките изказвания на Кузманов обаче бледнеят пред днешното му обръщение. 

Така, да започнем с "анонимността" на писмото, пуснато снощи от "червените". Едва ли някой си мисли, че го е писал Бай Добри. Подписано е от всичките спортни клубове на ЦСКА, носили най-много слава на България през годините. И неофициално от цялата "червена" общност, на която наистина й писна за едни да може, а за ЦСКА да не може. Цоцане, цоцане, цоцане, както се изрази Стойчо Младенов. 

Министърът служебен за равнопоставеност пописа... Когато от ЦСКА се иска наем, а от Левски не, това равнопоставеност ли е? Когато държавата помага на Берое, това равнопоставеност ли е? Когато се вдигна трибуна "Моци" в Разград, равнопоставеност ли е? Ами, когато се строят стадиони на пловдивските Ботев и Локомотив? Разберете го веднъж завинаги, ЦСКА е марката на футбола ни в Европа. Няма друг с такива успехи и няма да има. Това е институция. И тук няма равнопоставеност - ЦСКА винаги ще бъде това зад граница, което другите само могат да мечтаят. Три пъти полуфинал в Европа! Само това ще напиша. И отново ще повторя - докато Турция опрости дълг от 100 милиона евро на Галатасарай поради подобни причини, тук подигравката с ЦСКА продължава през целия измислен преход. Едно време вицепремиер не криеше мечтите си да закрие "червените". Не успя. ЦСКА винаги ще го има, защото е обичан от много хора. Които ще изразят позицията си за всичко случващо се. 

Политик или министър да говори за алчни бизнесмени е малко по-безвкусно и от най-евтината луканка. Още по-жалко звучи, когато индиректно е отправено към човека, който няма аналог в България като финансова помощ към спорта. Човекът, който има сърце и душа за спорт, той е в кръвта му. Който десетки години дава, дава и дава. Който изгради шампиони. Преди известно време имах възможността да направя интервю с Илиана Раева. Помните ли какво каза за този "алчен" бизнесмен? Че е бялата лястовица на спонсорството към българския спорт. Само тази година е дал над 400 000 лева на заслужилите ни героини от Олимпиадата - под формата на финансов стимул или материален. Едни от героините позираха и благодариха за лъскавите чисто нови джипове, други до чек за 200 000 лева. Ако направим една анкета сред спортистите ни от последните 15-20 години, мнението им за този "алчен" бизнесмен ще е положително. Защо е помагал и продължава да помага на много от тях. 

Сещам се и за онази къщичка, да, тази за пиленцата. Не знам министър Кузманов какво е съградил в петобоя и спорта като цяло. Но, колкото и да е съградил, като малка къщичка за пиленца е. В сравнение с палата, двореца, небостъргача, съграден от въпросния "алчен" бизнесмен. Този, който превърна базата в Панчарево от пълна разруха в модерна. И сега иска да остави за поколенията нов стадион на ЦСКА. Да инвестира пари в държавния имот. 

Много може да се пише за този "алчен" бизнесмен. Който помага не само на спортисти, но и на хора, които дори не познава. Хора, изпаднали в беда. Не, не искам да го изкарвам ангел. Нека делата говорят за хората, а не думите. Но едно е сигурно - този "алчен" бизнесмен се е доказал като втори баща на стотици спортисти през годините. В петък става на 59 години. Огромна част от тези години са минали под знака на спорта. Този човек ще бъде запомнен от историята. Други може да ги запомниш само с празни приказки и нищоправене. Те оставят лош вкус в устата. Да, точно като най-евтината луканка... 

Министър Кузманов отговори на ЦСКА

Министър Кузманов отговори на ЦСКА

"Работя единствено в интерес на българския спорт"