ЦСКА зимува на върха в класирането и ще играе и през пролетта в турнира за Купата на България. С две думи - "армейците" продължават да мечтаят за дубъл, какъвто не са печелили вече 26 години. През онази далечна вече 1997 година силният човек в Борисовата градина бе Емил Данчев, който впоследствие се превърна в един от топагентите на България и бе мениджърът, съдействал за трансферите на Димитър Бербатов. Той бе любезен да отговори на въпросите на "Тема Спорт", свързани с трансферния прозорец у нас и състоянието на "червените".

Г-н Данчев, в разгара на трансферния прозорец сме, а сякаш водещите клубове действат доста по-разумно в сравнение с предишни години. Каква е вашата оценка?

- Аз бих нарекъл политиката на клубовете пасивна, но за това си има причини и логични обяснения. От една страна, може би трудно се намират футболисти с нужните качества, които да отговарят на предлаганите финансови параметри. От друга - светът е във финансова криза, която у нас се превръща в перманентна. И макар привлечените играчи да не са много като бройка, то се надявам да се компенсира с качество и да помогнат за вдигане на нивото.

ЦСКА вече е в Анталия, вижте пълната група

ЦСКА вече е в Анталия, вижте пълната група

Клубът каза кои са там

Около новото попълнение на ЦСКА Тобиас Хайнц се вдигна много шум и очакванията са големи. Какво е вашето мнение?

- Аз доскоро представлявах един български футболист в Норвегия - Калоян Костадинов от Стабек, с когото прекратихме договора преди 6 месеца, но продължаваме да поддържаме добри отношения. От него, а и от други мои източници и контакти, получих информация, че ЦСКА са успели да привлекат много качествен играч. Сега са важни две неща. От една страна, той трябва да се аклиматизира бързо и да се приспособи към нашия "балкански синдром", а от друга, спортно-техническото ръководство да успее по най-добрия начин да извлече неговите силни страни и да ги постави в услуга на отбора.

На "Армията" се радват на норвежец с добра визитка, а в същото време в Лудогорец се целят в играчи от испанската Примера, купуват крайни защитници за 1.8 милиона долара, и то за 50% от правата им от първото ниво на Аржентина. Не се ли крие точно тук разковничето за определяне на шампиона?

- Не, не. Макар че Лудогорец привлича добри играчи, то една птичка пролет не прави. Важни са отборът и колективът, така че сами по себе си скъпите футболисти и големите трансфери не означават нищо.

Смятате ли, че ЦСКА има сили да запази първото място и на кои позиции армейците трябва да добавят класа?

- Да, определено тази година ЦСКА има реален шанс да спечели титлата. Според мен при добра подготовка и максимално себераздаване, влагане и вяра, то "червените" могат да бъдат първи и с наличния потенциал, без да правят повече трансфери.

И все пак ако ЦСКА успее да го стори - с оглед ситуацията в българския футбол и огромния бюджет, с който разполагат в Разград, то можем ли да сравним това с подвига на Лестър, който преди няколко години триумфира в Англия, изпреварвайки доста по-богати и клубове?

- Не. В никакъв случай. Лестър беше отбор без шампионски манталитет. ЦСКА е обречен да бъде първи. Това е заложено изначално в ДНК-то на клуба. Затова титлата на червените няма да е сензация, а закономерност. Отборът ще се завърне на обичайната си позиция. Надявам се това да се случи още тази година.

Какви са впечатленията ви от Саша Илич и не ви ли притеснява това, че ЦСКА изглежда малко скучен и много се робува на резултата?

- Саша Илич е млад треньор, който сега навлиза в професията. Той имаше нужда да опознае отбора и обстановката, защото каквато и информация да е имал предварително, то съвсем друго е да се сблъскаш с действителността и да усетиш характери, качества, мислене... На този етап той се справя много добре и това го показва класирането. Аз няма да се разсърдя ЦСКА да стане шампион и със скучна игра. Нека! След години никой няма да помни играта, а всеки ще гледа резултатите.

Още преговарят за излъчване на контролите на ЦСКА

Още преговарят за излъчване на контролите на ЦСКА

Ще има ли сделка?

Вие сте последният изпълнителен директор на ЦСКА, който е вдигнал победоносно ръце при спечелен златен дубъл, но оттогава минаха близо 26 години... Какво не направиха вашите наследници?

- Толкова време ли мина? Леле, колко сме остарели (смее се). Вижте, не искам да говоря какво не са направили и да им давам оценки, но смятам, че на ЦСКА в последните години му липсва силен човек, който да взима оперативните решения. Сега главно се чака на собственика, но понякога информацията стига по-бавно до него, а реално трябва да се действа бързо. По мое време аз се водех на длъжност "изпълнителен директор", но реално имах правомощия на "президент".

А какво можехте вие да направите по-добре за ЦСКА, за да се наложи една хегемония...

- Не знам какво съм могъл да направя още, но съм сигурен, че щях да продължа да работя със същия плам и желание. Тогава обаче дойде смяната на собствеността и всичко се промени.

Какво очаквате от пролетния сезон? Кои отбори според вас ще диктуват темпото?

- За мен първите два отбора са ясни и се надявам да завършат в реда, в който ги кажа сега. Това са ЦСКА и Лудогорец. Според мен ще видим един по-силен Левски, но не подценявам и така наречените "костеливи орехи" като Славия, Локо Пд, Черно море...

Не казахте ФК ЦСКА 1948 София...

- О, те също са сериозен отбор. В никакъв случай не ги отписвам, но смятам, че при тях може да има леко отстъпление след треньорската смяна и времето, което ще е нужно за новия треньорски щаб.

Защо все повече спада интересът към български футболисти от клубовете от водещите първенства? Вижда се, че отборите на Запад предпочитат да взимат български таланти още в тийнейджърска възраст и да ги развиват те. Това значи ли, че нещо куца в България?

- В България куцат много неща и много правилно сте забелязали тази вече трайна тенденция. Във водещите първенства искат да вземат млади български таланти, каквито не липсват, но да ги шлифоват и обучат по техен стандарт във всяко едно отношение. Да им изградят манталитет, начин на мислене, отношение към живота на терена и извън него... Ако ги изпуснат, докато са още млади и те градят тези навици в България, то след това става невъзможно да влязат в час в големите първенства.

В тази връзка вече и българските треньори не са толкова търсени. Имаме един Ивайло Петев, който в последните години неизменно работи извън България, и то на добри места...

-Това, което постигна Петев, е наистина впечатляващо и е много, много сериозен успех. Преди време имахме треньори, които водеха национални отбори, но в Индонезия и така нататък, а Европа е съвсем различно нещо. За съжаление, освен него не виждам много други варианти. Добро впечатление ми правят Александър Томаш и Станислав Генчев от по-младите, а от предишното поколение актуални са Станимир Стоилов и Любо Пенев, който едва ли ще остане дълго без работа. Убеден съм, че Стоилов и сега има сериозни оферти, но той е прекалено отдаден на Левски. Той приема тази работа като своя мисия и докато не спаси отбора на сърцето си, едва ли ще иска да чуе каквото и да е предложение.

Саша Илич: Много е далеч да мислим за титла, осъзнаваме колко трудно ще е напролет

Саша Илич: Много е далеч да мислим за титла, осъзнаваме колко трудно ще е напролет

"Доволен съм от първия етап на подготовката"