Спортната общественост на Варна е разгневена заради решението на Общинския съвет, което направи Симеон Варчев "Почетен гражданин на Варна". "Жалко, че това звание очевидно девалвира, щом го дават на треньор за три титли на България, докато в спортната история на града фигурират наставници с далеч по-големи успехи във вътрешни и най-вече международни първенства и турнири", изригнаха ветерани, деятели и общественици.

"Ако в ОбС са принципни, защо тогава не удостоиха със същото звание Марко Цанков, чийто възпитаник Благой Благоев е трикратен световен и четирикратен европейски шампион, сребърен медалист от Олимпиада и два пъти носител на Световната Купа. Ами Николай Здравков? Той направи боксьора Киркоров шампион на Стария континент и света. С дузина повече отличия са също специалисти по академично гребане, кану-каяк, плуване, лека атлетика и т.н. Във футбола, където конкуренцията е на светлинни години от баскетбола, Никола Спасов изведе "Черно море" до финал за купата и трето място в "А" група", припомнят паметливи.

В подкрепа на тезата се дават примери и с велики спортисти, които не са Почетни граждани. Станимир Ненов още държи държавните рекорди в маратона, както и Бинко Колев - на 800 метра. Тодор Стойков остави ярка диря в баскетбола, като стана 14 пъти шампион на България, а футболистът Илиан Илиев игра на световно и в еврогранда Бенфика. Ами Ненчо Стайков? Варна не е имала по-успешен колоездач. Втори в Пробега на Мира, три пъти първи в Обиколката на България, победител в Обиколката на Франция, десети на световно и шести на олимпиада.

Тези, които са в час със спорта, знаят колко трудно е да се пробие в леката атлетика, колоезденето и плуването, да не говорим за футбола. И ако в ОбС не са наясно с това, защото са на "вие" с тази материя, спортните съветници и експерти в Общината са длъжни да вземат отношение при подобни казуси, за да възтържествува справедливостта и не се подправя историята, коментират в морската столица.

Най-потресен обаче спортния елит е от култа към личноста, който демонстрира Симеон Варчев по време на церемонията по случай 100 години ССК Черно море. Заради егоцентризма и липсата на срам, той превърна събитието в собствено тържество. Запознати коментираха по масите, че когато Данаил Папазов е станал министър, Варчев го наследил като шеф на сдружението с подмолни действия на печално известната като сърдечна приятелка на адмирала Надето Парушева. За благодарност той й осигури награда на честването на юбилея. Според договорка с общината пък всичките наградени спортисти и деятели трябваше да вземат по 1500 лева. По настояване на Варчев обаче сумите бяха намалени на 500, за да се осигурят повече призове и респективно пари за лапачите. Накрая наградените останали шокирани, когато се подписали върху документ за 1500 лева, които ще им бъдат обложени с данъци в края на годината, а получили три пъти по-малко.

Спортни легенди си спомниха още и как Варчев се задържа на върха години наред - чрез сервилчене към политиците. Първо се подмазваше на областния управител Добрин Митев, после бе слуга на кмета Кирил Йорданов, накрая влезе в листата на ГЕРБ, но това не му попречи като такъв да лобира и за основния съперник на партията Йордан Бозов на последните кметски избори.

Друг въпрос също вълнува не само спортисти, но и общинари. Как стана така, че в началото на века Варчев оглави Двореца на културата на спорта на печалба, а 10 години по-късно той е на загуба?

По тази тема очаквайте скоро истината с факти и документи. До дни ще Ви запознаем и с историята на другия новоизлюпен почетен гражданин Тошко Тодоров-Физкултурника.