Новото попълнение на ЦСКА - Тобиас Хайнц прекарва година и половина от кариерата си в турския Касъмпаша. Там той е съотборник с българския национал Страхил Попов. Норвежецът не успява да се наложи в турския тим и през септември 2020 година се завръща в Сарпсборг. Следват периоди в Хекен и отново в Сарпсборг, за да се стигне до трансфера му в ЦСКА преди няколко дни. "Тема Спорт" се свърза със Страхил Попов, който разказа впечатленията си от Хайнц, говори за настоящия си клуб Юмраниеспор, заемащ към момента предпоследно място в местния елит, и сподели причината да не премине в Левски през миналото лято, когато "сините" го искаха.

Георги Костадинов продължава да лекува контузия

Георги Костадинов продължава да лекува контузия

Според лекарския щаб на отбора, Георги Костадинов ще пропусне гостуването на Кармиотиса тази седмица

Страхиле, с Тобиас Хайнц бяхте съотборници в Касъмпаша, какви впечатления остави той у теб?

- Когато играхме заедно, той беше много млад - на 20-21 години. За първи път излизаше в чужбина и не получи много голям шанс за изява в отбора. А и тогава съставът беше доста качествен с утвърдени имена в европейския футбол. Въпреки това впечатленията ми от него са много позитивни и смятам, че притежава доста солидни качества. Още тогава личеше, че има голям потенциал, и това се е видяло в последния сезон. Със сигурност ЦСКА направи силен трансфер.

Как премина адаптацията на норвежеца в тима? Успя ли бързо да стане част от колектива?

- Мога да кажа само положителни неща за него, както на терена, така и навън. Като характер е много добро момче. Освен това е изключително трудолюбив, работеше допълнително индивидуално, оставаше след тренировките. Макар че не получаваше много възможности да играе, не позволяваше това да му влияе и се раздаваше на всяко занимание и във всеки мач, в който се появяваше на терена. Просто много искаше да се развива. Затова и се радвам, че всичко това сега му се отплаща. Надявам се преминаването в ЦСКА да е добра крачка в кариерата му и дай Боже да си свърши работата и да покаже защо е привлечен в отбора.

Да се обърнем към теб, в неделя Юмраниеспор взе много важна победа срещу един от преките си конкуренти за оцеляване в турския елит - Гиресунспор. Оптимист ли си, че ще се спасите?

- Победата наистина бе жизненоважна за нашия отбор. Преди два кръга успяхме да спечелим и срещу друг пряк конкурент - Анкарагюджю. В последните 5-6 мача бележим възходяща линия откъм резултати, въпреки че лично според мен сега не играем толкова добре, колкото преди това. Но във футбола най-важни са резултатите. Оптимист съм, че ще се спасим, защото наистина се представяме силно и играем хубав футбол. За съжаление в някои мачове нямахме късмет и загубихме точки, които заслужавахме да спечелим. Категорично позицията, която заемаме в момента в класирането, не отговаря на продукцията ни на терена. Остава един мач от първия дял на шампионата, надявам се да си го вземем и да можем да дишаме по-спокойно, за да покажем, че мястото ни сега не е реално.

Ал Джафра представи Георги Миланов

Ал Джафра представи Георги Миланов

Футболистът ще защитава цветовете на последния в класирането на първенството на ОАЕ

Докога е договорът ти с клуба и може ли да си тръгнеш, ако не успеете да се спасите?

- Договорът ми е до лятото, така че ще видим какво ще се случи до края на сезона и тогава ще обсъждаме моето бъдеще. Надявам се преди това да си свършим работата, да се спасим и вече ще мислим за следващата кампания. Щастлив съм тук и ще дам всичко от себе си да се развият положително нещата.

Желанието ти да останеш в Турция ли бе основната причина да не преминеш в Левски през лятото, когато водеше преговори със сините?

- Да, това беше основната причина. Предпочитах да остана в Турция. Според мен всеки български футболист, ако е искрен, би си признал, че ще избере чужбина пред завръщане у нас. Казвам това със съжаление но такива са реалностите. Такъв беше случаят и през лятото, когато имаше разговори с Левски. Просто исках да продължа в чужбина и когато дойде предложението от Юмраниеспор, избрах него.

Имал ли си предложения от други български тимове в последните години?

- Имало е разговори и интерес от водещите отбори в България в последните две-три години, но след като нещата не са се случили, няма смисъл да ги коментираме. Винаги съм имал като приоритет да играя в чужбина и затова и досега не се е стигнало до завръщането ми в нашето първенство.

Мислил ли си дали ще прекратиш кариерата си в чужбина, или ще се завърнеш в България?

- Виждате, че в последните години доста футболисти играят до по-късна възраст. Аз се чувствам добре и засега нямам планове за връщане в България или приключване на състезателната кариера. Разбира се, човек никога не трябва да казва никога, но се надявам, колкото се може повече да изкарам в чужбина. Целта ми е още няколко години да играя тук, така че в момента не мисля за други варианти. Времето ще покаже.

Шампион си на България с Литекс под ръководството на собственика Гриша Ганчев. Той вече няколко години в ЦСКА се опитва да спре хегемонията на Лудогорец. Ще успее ли да го направи през тази година?

- Гриша Ганчев е много сериозен и амбициозен човек. В момента поне откъм резултати и класиране ЦСКА върви доста добре. Гриша Ганчев е такъв, че иска винаги да е първи. Очаквам пролетта да е изключително интересна и смятам, че ЦСКА има сериозен шанс да стане шампион. Най-големите ми впечатления от г-н Ганчев са именно, че никога не обича да губи и прави всичко възможно да печели. Затова и шансовете на ЦСКА са много големи.

Наскоро каза, че националният отбор е затворена страница за теб. Такава ли е ситуацията и в момента?

- На този етап, гледайки какво е положението, националният отбор си остава затворена страница. Новият треньор вкарва много млади футболисти, опитва постоянно да дава шанс на нови лица. За мен е добре, че се опитва подмладяване на състава, но мнението ми е, че един отбор не може да бъде изграден само от неопитни играчи. Много е трудно. Нужни са и по-утвърдени футболисти, покрай които младите да израстват. Все пак пожелавам късмет и успех на националния тим, просто към настоящия момент не виждам как бих се завърнал там.

Никола Илиев отново блести с екипа на Интер

Никола Илиев отново блести с екипа на Интер

Българинът се отличи с два гола и асистенция