Българският вратар Димитър Евтимов вече почти 10 години живее в Англия. Той игра за Нотингам Форест, Илкстън, Гейнсбъроу, Нънийтън Таун, Мансфийлд Таун, Порт Вейл, Бъртън Албиън, а от 2019 г. е част от представителя на Лига 1 - Акрингтън Стенли. Към днешна дата отборът му е 17-и в третото ниво на английския футбол.Ето какво каза 26-годишният вратар пред "Меридиан Мач".

Димитър Евтимов титуляр при поражение на Акрингтън

Димитър Евтимов титуляр при поражение на Акрингтън

Тимът на българина отстъпи на Джилингам

Митко, какви са мерките на правителството в Англия за овладяване на кризата?

-В момента мерките са малко по-затегнати от това, което беше преди няколко дни. Затвориха училища, ресторанти и така известните английски пъбове. Хората все още се разхождат нормално по улици и паркове и ако трябва да бъде честен, не виждам чак такова притеснение в тях. От една страна, това е добре, но от друга, лично според мен трябва малко по-затегнато положение.

Защо според теб първоначално в Англия не искаха да налагат сериозни мерки, а след това се завъртяха на 180 градуса?

-В началото не искаха да налагат никакви мерки и по такъв начин населението на Великобритания да се зарази и впоследствие да развие имунитет. В течение на времето осъзнаха, че така жертвите ще са десетки хиляди и решиха да последват примера на редица европейски държави. Имаше и няколко статии в английските медии, в които хвалят как България се справя с положението в страната.

Какво си говорите с твоите съотборници и според тях кога пак ще има футбол?

-В момента не тренираме и сме по домовете си до следващо нареждане. Най-рано сезонът ще се възобнови на 30 април. От това, което се чува и говори тук в Англия, има няколко варианта. Единият е, ако нещата се нормализират, да се изиграят оставащите мачове до края на сезона, през май и юни, при закрити врата. Другият вариант е въобще сезонът да не продължи и да бъде нулев. Как точно би станало това, аз лично не знам. Знам, че ще има огромни финансови загуби за всички отбори, във всяка една дивизия. Има много неизвестни и никой не може да каже със сигурност какво ще се случи. Дали сезонът ще продължи, или не. Футболът в такъв момент остава на заден план, най-важното е здравето и животът на хората!

Как минава твоят ден при сегашната ситуация?

-Като цяло денят ни минава само вкъщи. Имаме изготвени тренировъчни програми, които да изпълняваме в домовете си. Аз лично се готвя в двора на къщата ни. Взел съм всичко необходимо за това. Много рядко излизам, само ако ни трябва нещо спешно. Дори и да го направя, вземам предпазни мерки - маска, ръкавици и задължително дезинфектант.

При теб ли са жената и детето и как им се отразява на тях това, че хората трябва да си стоят вкъщи?

-Да, те са при мен. Двете не излизат и се пазят вкъщи. Не е приятно да си затворен толкова време, но е важно всеки от нас да лимитира излизанията до минимум, за да може тази пандемия да приключи по-скоро.

Виждаме снимки, че доста от супермаркетите са празни. Така ли е наистина?

- Аз лично страня от големите супермаркети, защото се получават сериозни струпвания на хора, които не са взели предпазни мерки. Но да, магазините са доста празни, всеки се презапасява. Ние пазаруваме най-вече онлайн, но дори и тогава поръчката я чакаш по една седмица, а доста от нещата в списъка липсват.

Ще ви се отрази ли финансово на вас, играчите, това, че няма футбол?

- Всеки футболист има договор, който трябва да изпълнява. Засега не е имало разговори за забавяния или дори намаляване на заплати, но може и това да се случи, ако пандемията продължи твърде дълго.

Следиш ли какво се случва в България и според теб ще се справим ли с тези по-сериозни мерки, които взехме по-рано?

- Мога да кажа, че не пропускаме новинарските емисии, както и пресконференциите. Според мен мерките на правителството са напълно адекватни и навременни, виждайки какво се случва в държави като Италия и Испания. Според мен изолацията е належаща към този момент, за да можем да се върнем колкото се може по-скоро към нормалното си ежедневие.

Как се развива кариерата ти и щастлив ли се чувстваш в Англия?

- Кариерата ми се развива добре. Вече почти 10 години се състезавам на Острова. Този сезон започна отлично за мен и изиграх 22 поредни мача. После последва една контузия, която вече отшумя и чакам първенството да се поднови, за да мога да изиграя последните няколко срещи.

Димитър Евтимов с втора "суха мрежа" от началото на сезона

Димитър Евтимов с втора "суха мрежа" от началото на сезона

Акрингтън Стенли с важен успех над лидера Ипсуич