Бившият защитник на ЦСКА и настоящ такъв на Стал (Миелец) - Божидар Чорбаджийски говори пред местното издание "Tvpsport.pl" за престоя си в Полша и разликата с българския футбол.

"Тук се чувствам добре от самото начало. Бързо се сработих с отбора, за което помогна моят сънародник Алекс Колев. Той ми помогна много в преодоляването на езиковата бариера. Вече знам цялата футболна терминология на полски наизуст. Освен това разбирам всичко, което ми казват. Все още не говоря правилно, но мога да общувам в супермаркет, при лекар... Езиците ни са доста сходни. Освен това нямам проблеми с изучаването на езици - знам английски, испански и сръбски. Аз съм на мнение, че ако играеш в определена държава, трябва да говориш на нейния език.

Георги Чорбаджийски впечатли Стойчо Младенов

Георги Чорбаджийски впечатли Стойчо Младенов

Взима го на лагера

Прекарах по-голямата част от кариерата си в България. Исках да опитам нещо различно и реших, че мога да се развивам повече в Полша. И не останах разочарован - нивото тук е по-високо. Особено след като имате повече класни играчи. Стал може да не е звездният тим на лигата, но като отбор можем да бъдем трудни за преодоляване, което наистина ми харесва.

Бях само под наем, което влоши нещата. Когато всички бяха здрави, не можех да играя, защото Стяуа трябваше да плати на ЦСКА за представянето ми. Затова трябваше да "разчитам" на контузии и наказания. Честно казано, не исках да ходя там, но клубът реши да се възползва от предложението и това беше единствената ми възможност, за съжаление. Освен това не харесвам румънския футбол. В коя друга държава наказват за за три жълти картона? Освен това начинът на управление на клубовете е специфичен.

Стяуа винаги ми плащаше навреме. Но съм чувал, че ако някой влезе под кожата на собственика, може да бъде изправен пред неочаквани финансови санкции. Джиджи Бекали е горд и уверен човек, който иска да контролира всичко в клуба, включително отбора. В резултат на това за чужденците беше по-зле.

Божидар Краев ще си има именит съотборник

Божидар Краев ще си има именит съотборник

Вагнер Лав подсилва Мидтиланд

Имате много големи стадиони, прилична база за тренировки, ходите на подготвителни лагери... В това отношение ние в България сме много зад вас. Атмосферата в съблекалнята в България е по-добра. По-забавно е - разбира се, че тук не говоря за партита, а че можем да се забавляваме на тренировки. А в Полша трябва да си като войник - нямаш време да се отпуснеш, трябва да даваш 100 процента, а може би сто и двадесет през целия час! Освен това в България има по-голяма интеграция, екипът обядва заедно, среща се в свободното си време. Не знам, може би защото има повече чужденци в Полша - има много играчи с различен манталитет.

Имам амбиции да остана тук и да мога да играя във всяка среща. Но ще видим какво ще стане след пет месеца и колко често ще играя през пролетта. На тази възраст съм, че трябва да съм редовно на терена и смятам, че имам достатъчно качества. Ако нямат нужда от мен в отбора, просто ще напусна", каза Чорбаджийски.