Росен Кирилов е един от най-добрите български защитници в новата история на футбола ни. Той направи забележителна кариера с екипите на ЦСКА, Литекс и Аданаспор, като има и 51 мача с националната фланелка. В треньорската професия навлиза през 2013-а в ЦСКА, а след това работи в Славия, Витоша Бистрица, Етър и ФК ЦСКА 1948. Преди около 2 седмици 49-годишният наставник застана начело на Ботев Враца. Той се съгласи да говори за "Тема Спорт". Ето какво сподели Кирилов относно състоянието на врачани и очакванията му за предстоящия сезон.

Ботев (Враца) обърна Миньор в дебюта на Меси

Ботев (Враца) обърна Миньор в дебюта на Меси

Врачани спечелиха третата си контрола от предсезонната подготовка

Г-н Кирилов, колко бързо или по-скоро трудно приехте офертата от Ботев Враца?

- Имахе разговори с ръководството. Аз исках да имам уверението, че отборът ще има възможността да преследва сериозни амбиции през този сезон. След като ми бяха дадени гаранции, реших да приема това предизвикателство. Ботев Враца е отбор с традиции, градът е известен с това, че има много футболни хора, много запалени фенове, близо е до София, което предполага добри условия за работа и това ме спечели.

Ботев Враца записа 3 победи в трите си контроли до тук. Каква е вашата оценка за представянето и до колко това ще се отрази положително на самочувствието на футболистите?

- Със сигурност ще изиграе положителна роля, но най-важното е че нещата, които тренираме в голяма степен ги виждам по време на тези мачове и това ще е сериозна подготовка и обучение преди началото на истинските сблъсъци. Естествено това не трябва да ни заблуждава, защото официалните срещи са със съвсем различен заряд и адреналин. Не бива да се залъгваме, че като сме победили в три контроли, то всичко е цветя и рози.

Радва ни това, че показваме добри игри и се надявам за първите двубои от първенството да сме още по-окомплектовани, по-добри и подготвени. Иска ми се да приключим по-бързо с играчите на проби, за да се концентрираме и да започнем, както трябва сезона.

Какво ви хареса и какво не в досегашните контроли, в които победихте Янтра, Спартак Варна и Миньор Перник?

- Новото треньорско ръководство работим реално от две седмици с отбора и на този етап поставям резултатите на заден план. Имаме да свършим още много неща. В тима има много нови момчета, които още свикват с изискванията. Чужденците тепърва ще се аклиматизират, а голяма част от тях не говорят дори английски. С тях комуникацията е трудна. Много неща има да подобряваме и да надграждаме. Започнахме със защитата, защото това е основата. Там вече виждам прогрес и отборът се защитава добре. Сега ще започнем да акцентираме в останалите зони и фази на играта. Искам отборът да атакува и да градим хубави нападения. В това отношение тепърва започваме и ни чака много работа.

Разполагате с доста голяма група футболисти. В крайна сметка с каква бройка възнамерявате да работите?

- Групата ще бъде редуцирана до 20 футболиста. Сега са повече, а предполагам, че ще дойдат още няколко момчета на проби. Имаме и няколко юноши. В крайна сметка обаче ще изберем около 20 полеви състезатели, за да имаме горе-долу по двама равностойни играчи на пост, за да могат да се конкурират и да имаме необходимата ширина.

Има доста чужденци, като някои вече подписаха договори, а други са на проби. По-рентабилно ли е привличането им в сравнение с българските играчи?

- Проблемът е, че повечето по-класни български футболисти вече са ангажирани и имат договори с определени отбори. Трудно се намират наши момчета, които да имат нивото за силно представяне в родния елит. Това ни принуждава да търсим чужденци, които нямат големи финансови изисквания, но имат прилично ниво за българската Първа лига.

Какъв Ботев Враца искате да виждате?

- Моята философия за футбола и това, което искам да видя е агресивен и високо пресиращ Ботев Враца. Желанието ми е да изградим доминиращ, владеещ топката, умеещ да гради бързи, флангове атаки отбор, който да е способен да се противопостави и на най-добрите тимове в елита.

Две поредни години отборът е на бараж. Каква ще е целта през следващата кампания?

- Лично съм забранил да се споменава думата "изпадане". Целта е отборът да се стабилизира и да заеме достойно място, което е далеч от дъното на класирането. Гледаме по-нагоре към местата, които ще ни дадат нужното спокойствие, за да играем по-красив и радващ феновете на отбора футбол.

Краси Костов: Враца винаги е първи мой избор

Краси Костов: Враца винаги е първи мой избор

"Радвам се, че оставам в отбора"

Един от лидерите на тима - Юлиан Ненов си тръгна. Ще успеете ли да запълните празнината?

- Със заминаването си в Черна гора в тима на Сутиеска Юли наистина остави една дупка, но взехме чуждестранни футболисти на тази позиция и се надявам да го заместят достойно. Положително беше, че успяхме да върнем отново в Ботев Враца Даниел Генов, който е опитен играч. Той направи много силни сезони във Враца и е нужен на отбора.

Имате поглед и върху другите отбори и в тази връзка - какво да очакваме от първенството?

- Аз лично очаквам да е по-равностойно и много интересно. Смятам, че ще има по-голяма интрига, както при разпределянето на челните места, където ще е борбата между първите пет-шест отбора, така и във втората половина, където силите ще са по-изравнени. Аз се надявам ние да сме над втората половина и да успеем да изградим отбор, който да може да се конкурира с всеки един.

В България ще видим и един любопитен сблъсък - Меси от Ботев Враца срещу Роналдо от Левски...

- (смее се) Това наистина ще е феноменално и още повече, че ще станем свидетели на директен сблъсък между двамата. Меси е защитник, а Роналдо е атакуващ състезател и вярвам, че епизоди от този двубой ще се въртят в прайм-тайма по всички световни обмени.

Сашо Ангелов: Валери Божинов-младши ме слуша, но е перде, тийнейджърските години са много опасни

Сашо Ангелов: Валери Божинов-младши ме слуша, но е перде, тийнейджърските години са много опасни

"Много е трудно да видиш дете с топка по улиците. Само с телефони и ги търкат с пръст"