Сашо Ангелов пое втородивизионния Янтра през септември 2021-а година, когато тимът бе в зоната на изпадащите с едва 3 точки, но успя да изпълни мисия "Оставане" три кръга преди края. Пред "Мач Телеграф" той коментира актуалните теми около габровския отбор, който след 12-годишно изгнание при аматьорите вече два сезона успява да защити професионалния си статут.

Синът на Божинов дебютира в мъжкия футбол за Янтра

Синът на Божинов дебютира в мъжкия футбол за Янтра

В контрола

Г-н Ангелов как ще оцените изминалия сезон за Янтра и какви са очакванията ви за новия?

- Миналата кампания вече отмина, вече гледаме напред - трябва да има надграждане, опитваме се да взимаме футболисти според бюджета ни, който наистина е оскъден. Тези момчета трябва да играят моя стил. Може да има дори и катаклизми, защото правим наистина сериозна подготовка. Чувства се умора в играчите. Предстоящата седмица ще е убийствена, през ден мач (б.р. - с Берое утре, с Дунав в четврътък и Ботев Пд в неделя). Ако има катаклизми - момчетата трябва да издържат, ако се представят добре, значи вървим в правилна посока.

Какво е нивото на Янтра кондиционно дотук? Знаем, че традиционно "натискате" тима до предела в подготвителния процес.

- Традиционно в Европа е да се прави точно така, а в България, че не е традиционно, проблемът си е у нас. Видяхме в националния отбор какво става обикновени футболисти от Грузия простичко тичат, борят, бягат... С колко ни биха, че забравих... При нас да не говори някой, че му е много тежка подготовката и тем подобни. Това се прави в цяла Европа, дори по отборите в селата. Ние все гледаме по тънката лайсна да вървим. Ако ми кажат лесен път до успехите, всеки ще го направи. Но няма - това е пътят.

Преди няколко дни вашият внук Валери Божинов-младши направи неофициален дебют в мъжкия футбол с Янтра едва на 15 г. и предизвика голям интерес.

- Ако иска да стане футболист, трябва да ляга и да става с футбола. Щом го желае, браво! Много е трудно да видиш дете с топка по улиците. Само с телефони и ги търкат с пръст.

Слуша ли ви?

- Не се съмнявайте. Слуша, но е перде, тийнейджърските години са много опасни.

Как виждате ситуацията в Янтра?

- Мъчим се, но имаме изключително ограничен бюджет. Хората трябва да знаят, че с 500 лева заплата не може да развиваш футболист. Не се оправдавам, но нашият футбол е много лимитиран откъм средства. Футболът не е държавна политика, както беше по мое време и това е пагубно. Не ме интересува кой е на власт в БФС, искам българският футбол да расте.

Голово шоу между Янтра и Литекс в Габрово

Голово шоу между Янтра и Литекс в Габрово

"Оранжев" успех с 3:2