Българската професионална футболна лига официално се завърна в семейството на Европейските футболни лиги. Това се случи на Общото събрание на Асоциацията на европейските лиги, което одобри кандидатурите на България, Албания и Малта като членове на лига в развитие. По този начин Асоциацията вече включва 40 члена от 34 европейски държави.

Общото събрание се проведе в Порто, Португалия с домакинство на Португалската футболна лига, а БПФЛ бе представлявана от президента Атанас Караиванов и члена на УС Добрин Гьонов.

Какво става с програмата за Купата и предложението на Левски? Ето отговора на ПФЛ

Какво става с програмата за Купата и предложението на Левски? Ето отговора на ПФЛ

Ще има ли разбирателство?

По време на събранието лигите потвърдиха важността на сътрудничеството с УЕФА с цел подобряване системата за разпределение на приходите от европейските клубни турнири за предстоящия цикъл 2024/2027. То е базирано на новите формати на турнирите, разширен календар и увеличение на приходите генерирани от европейските клубни турнири (до 5 милиарда евро на сезон). От Асоциацията на европейските лиги призовават за по-справедлив механизъм за разпределение на приходите, който може да бъде от полза за всички професионални футболни клубове в Европа, а не само онези, които играят редовно в европейските клубни турнирите.

Общото събрание одобри отпускането на 2,3 млн. евро в подкрепа на украинската Висша лига, като средствата ще бъдат инструмент за украинската лига да успее да завърши текущото вътрешно първенство.

БПФЛ вече беше веднъж член на голямото семейство на европейския професионален футбол. На 28-и юли 2007-а година Българската професионална лига беше приета за пълноправен член по време на Генералната асамблея в Кардиф (Уелс). По това време участват 19 лиги от цяла Европа. Малко по-късно с приемането на още три, набъбват до 22. Но след това членството беше прекратено.

Асоциацията на Професионалните лиги в Европа работи за повишаването на професионалния футбол на континента, а също така създава механизми за издигане на нивото на по-слабите първенства.