Димитър Бербатов обяви, че се кандидатира за президент на БФС! В екипа му влизат други бивши национали на България - Стилиян Петров и Мартин Петров.

Бербо обяви това на специална пресконференция в БТА.

"Няма какво повече да се бавим и да отлагаме. Официално откривам моята кампанията за президент на БФС. Мисля, че моментът е дошъл и започваме от днес. Започнали сме още преди доста време да работим активно. Ще ви представя и екипа, с който ще работим. Това е ядрото, с което подготвяме промяната за по-добро. Имах привилегията да работя с най-добрия треньор - Сър Алекс. Той казваше, че подборът на екипа е най-важен по пътя към успеха. Знаете кой съм и какво съм направил. Вече настъпвам в нова глава от моето кариерно развитие. Решихме да има симбиоза между футболни хора и хора, които са били дълго време в бизнеса. В екипа влиза Стилиян Петров, с когото държим връзка. Той ще бъде и част от бъдещия изпълком. Другият човек ще бъде Мартин Петров. Радвам се, че тези двама човека са моя живот и имаме една и съща идеология. От друга страна Петър Величков. По-малко познатото име е това на Боби Станков. Той е човек с образование и знае как се чувстват нещата. Има познания и връзки в УЕФА. Опитът му е безценен. В нашия екип имаме и юрист - Георги Владов. Това сме ядрото, които движим нещата от доста време. Разбира се, и много други хора, които нямаше как да наредим тук, на масата. Силата, която ни обединява, е желанието за промяна", започна Бербо. 

Снимка 528854

Източник: LAP.bg

"Наложително е да има промяна. Благодаря на всички тези хора с моя екип. Не сме професори по всичкознание. Всяка идея е добре дошла. Всеки, който иска да даде идеи и добре дошъл. Ще оставим и адрес за връзка след края на презентацията. Виждаме какво става във футболната общественост, хвърчащи бележи, идеи... решихме да задоволим това любопиство на хората и да излезем аз и екипът ми. Ето излизаме, готови сме да донесем нужната промяна. В процесът на работа нови идеи ще се наливат. Футболът е за всички нас. Аз съм отворен към предложения".

Борис Станков: БФС не отговаря на визията за модерна спортна организация

Борис Станков: БФС не отговаря на визията за модерна спортна организация

"Повечето от служителите не са наясно кой е прекият им ръководител"

"Всичко е в процес на избистряне и на работа. Липсва стратегия за развитието на българския футбол. Държа контакт с президента на футболната федерация в Румъния. Президентът е по-млад от мен и е избран преди пет години. Тяхната стратегия е показана в 60 страници и можем да вземем пример от тях. Хубаво е да взимаме пример от държави, които са до нас.

"Подготовка за предаване на първенството в два етапа на Професионалната Футболна Лига. Идеята ни е първенството да се администрира от ПФЛ", коментира Бербатов.

Снимка 528851

Източник: LAP.bg

"Липса на стратегия за развитие на българския футбол. За пример румънската федерация. Аз държа контакт с техния президент. Там шефът е по-млад от мен. Промените там текат с пълна сила. Тяхната презентация за развитието е дълга 60 страници. Ние можем само да взимаме пример от тях", добави той.

"Хубаво е взимаме пример от държави, които са до нас. За това казвам, че всички идеи са добре дошли. Игнориране на възможностите за съдействие от УЕФА. Аз, Стилиян. Би било глупаво да не възползваме от контактите ни в УЕФА. Все неща, които са важни и трябва да им се обърне внимание."

Петър Величков разкри моментното състояние на БФС

Петър Величков разкри моментното състояние на БФС

"Свидетели сме на едни авторитарни взаимовръзки между централата и регионите"

"Какво предлагаме? Трябва да има прозрачност, професионализъм, партньорство. Това всеки може да го каже, трябва да се направи. Но ние трябва да поемем тази отговорност", каза той.

Снимка 528852

Източник: LAP.bg

"Едни от основните приоритети - развитието на ДЮШ. Аз съм тръгнал от там, така че съм съпричастен. Работа с държавата. Повишаване на интереса към футбола в България. Някой трябва да помогне на българските деца. Повишаване на българските съдии, треньори. Борба с уредените и нерегламентирани залагания с българския футбол, расизмът. Теми, които са винаги на дневен ред. Реструктуриране на БФС с цел превръщане на организацията в прозрачна структура. Трябва да се адаптираме към ситуацията", добави Бербатов.

"Мандатност на президента. Имаш три мандата, това са 12 години, това е достатъчно време да си прокараш идеите. Това не е бащиния", заяви още той.

"Аматьорският футбол трябва да остане в БФС и това е приоритет. Подпомагане на клубовете да кандидастват по различни програми, Боби ги знае всички. Винаги може да се намери диалога, стига да има желание. Промяна за програмата на ДЮШ. Пак има примери за тях. Програма за финансиране на ДЮШ изцяло с държавата. Ако държавата сега реши да даде на клуб, тя няма отчетност и прозрачност, че тези пари са отишли после в ДЮШ. За съжаление е факт, затова може би и държавата страни от целия процес".

Юристът Георги Владов с призив към настоящото ръководство на БФС

Юристът Георги Владов с призив към настоящото ръководство на БФС

"Сега е моментът да проявят воля"

"Програма за отчетност на финансирането от държавата за ДЮШ. ДЮШ да станат отделни неправителствени образувания. Когато това се случи, те ще станат академии. В Белгия всяка една школа трябва да премине одит. Футболните клубове трябва да покрият изискванията в одита. Програма UEFA Grassroots - това е програма за развитието на масовия спорт. В момента има отлив на момчета. Трябва да се събуди интересът на тези момчета. Има много програми. Ние отговаряме на ниво Бронз, а Молдова - ниво Злато", продължи Бербатов.

Снимка 528844

Източник: LAP.bg

"Призивът е към клубовете, няма място за страх. Всички ние сме в това заедно. Промяната е тук. Едно от най-важните неща е, че нашият екип ще ходи при всички клубове. Ще се отиде при всички клубове, да им се сподели програмата ни, идеите ни. Ако има такива сигнали за заплахи, нека да ни се обади", заяви Бербатов.

"Аз мисля, че споделих, че ние сме далеч от това, че знаем всичко и можем всичко. Аз съм далеч от политиката. Не искам да давам мнение. Фактът, че излизам сега и, че представям идеите си кое как трябва да се случи, да, може би няма да бъде достатъчно за някои. Не искам да бъде сравняван със Слави Трифонов. Мотивацията, която имаме е да нещата да станат по-добре. Ясно ми е, предизвикателствата са големи. Не знам защо е толкова апетитен БФС. Аз направих добра кариера в чужбина. Ние влизаме с чисти идеи с желанието да подобрим нещата. Искрен съм в това, което казвам. Аз мисля, че съм изградил имидж. Ето, фондацията ми е вече 12-та година. Но аз си трупам опит с нея. Надявам се всичко това да ми е от полза", добави той.

Снимка 528838

Източник: LAP.bg

"ТВ правата ще отиват при клубовете, те ще си ги разпределят. Ще разберат кои клубове ме издигат, но това ще бъде впоследствие. Скоро чух мнение, че на аудиозапис има четирима души, които са подали оставки, което прави общо девет души. Мисля, че утре на Изпълкома трябва финално да знаем, кой ще подава оставки. Гледайки в момента Изпълкома и хората, които са там, нека първо те си решат кой е подал оставка и кой не. За нашия си Изпълком, който подготвяме, впоследствие ще разбере кои хора ще са в него. Вече казах за Стилиян и Мартин, което е достатъчно".

"С екипа работим от дълъг период от време. Предполагам, че повече от шест месеца. С Петър сме коментирали как да променим нещата. Отделно сме говорили и със Стилиян и Мартин, че трябва да си поемем нашата отговорност. Трябва много добро обмисляне на нещата, които говорим. Не съм разговарял с Борислав Михайлов, защото не намирам смисъл. Това е спортна битка, в която винаги ще има победител и загубил. В крайна сметка Боби Михайлов е подал оставка и полето е открито за нови хора със свежи идеи".

"В случая с Боби Михайлов и неговата оставка си мисля, че ако тази оставка бъде оттеглена, няма да бъде морално. В крайна сметка сме запознати, че има опити да бъде спряно това гласуване на оставката. Мисля, че клубовете искат тази оставка от много дълго време".

Снимка 528855

Източник: LAP.bg

"Промяна на формата ще бъде престъпление. Това ще бъде посегателство върху феърплея. До онзиден всички протестирахме срещу Суперлигата, защото няма изпадащи, но в същия момент изпадаме в такава ситуация, което е неприемливо".

"Чакат ни натоварени дни, в които трябва да покажем уважение към всеки един клуб и да изложим идеите си. Сигналите, за които споделих, са напълно реални. Явно има определен страх, щом в медиите излезе бележка, в която се пише, че еди кой си клуб не иска да има Конгрес".

"Споменах с чувство на хумор, че има скрити и открити кандидати. За момента имаме информация, че определени хора имат апетити за президентското място. Добре дошли са, аз не се страхувам от конкуренцията. Ако някой си мисли, че аз съм същият човек отпреди 10 години, значи жестоко се лъже. Като съм си говорил с близки и приятели, са ме питали: "Защо ти е да влизаш в тези лай*а?" Това ми показва, че нещата не са както трябва. Това показва някакво примирение. Опитвам се и аз на моменти да се саботирам. Но имам дълг. Ако не променя нещо, ставам съучастник, а доста време бях съучастник".

"Направили сме план за пътуванията ни. Когато пътуваме, ще събираме всички отбори на едно определено място. Това е физически труд. Качваш се и пътуваш от място на място. Няма иначе как да стане", каза още Бербатов.

"Знам кой е Павел Колев. Знам кой е Тервел Златев. Но тези две имена за първи път ги чух днес за част от моя екип. Няма нищо вярно, че Павел Колев ще влезе в екипа ми. Ето го отговорът дали ще има задкулисие", сподели Бербатов.

"Предполагам, че властта опиянява. Това е чисто наш си манталитет. Това е мач, който все още не съм играл. Аз ще се уча, ще раста, но екипът е жизненоважен. Особено, когато не те искат и ти с всички сили да искаш да си там и да продължаваш да си там. Това ми се струва странно" "Всеки е вещ и може да говори от нещата, които разбира. Трябва първо ние да си подредим нещата. Това е хубавото на екипа. Всеки вещ в нещата, в които се развива и знае. Аз накрая, разбира се, ще си нося личната отговорност. Печелим или губим - върху мен. Лична мотивация? Като съм си говорил с близки, приятели и ми казват мнението си. Някои от тях ме питаха "защо ти е да влизаш в тези ла*на". Да гледаш собственото си първенство и да го описваш така, значи нещата не са както трябва. Това е депресарско отношение. Дори и аз се опитвам да се саботирам към момента. Ако аз не направя нищо, но в моя личен случай, става съучастник. Дълго време бяха съучастник. Разбираш, че сега е момента да действаш. Трябва да го променим това. Не е нормално това. Това ми е личната мотивация", добави той.

"Националните ни отбори са лицето на България. Не ни е приятно, че сме губили. Бях в националния отбор. Знам как разсъждават футболистите. Аз ще бъда дейно въвлечен в дейността на мъжкия национален отбор. Да бъда с момчетата. Нямам търпение да се случи всичко това. Това важи и за всички гарнитури надолу. Най-важното нещо е един млад играч да започне от долните гарнитури и дори да прескочи няколко отбора. За мен ще бъде огромно удоволствие да направим тази стратегия за национален отбор", каза още Димитър Бербатов.