Президентът на Барселона Жоан Лапорта разкри, че клубът няма да има право да привлича нови играчи през януарския трансферен прозорец поради правилата за финансов феърплей на Ла Лига.

Барса отново е в добро финансово състояние, увери Лапорта, с очаквани приходи този сезон от 1,23 милиарда евро и планирана печалба от 274 милиона евро.

"Трябваше да направим някои икономически операции, които спасиха клуба от разруха и сега клубът е оздравен", каза Лапорта пред испанската агенция EFE.

"Но въпреки това, според правилата за финансов феърплей на испанското първенство, нямаме право да привличаме играчи през зимата. Ние и някои други клубове опитваме да убедим ръководството на Ла Лига да бъде по-гъвкаво и да ни позволи трансфери, които могат да направят Барселона още по-силна", каза той.Барселона записа печалба от 98 милиона евро за финансовата 2021-22 година, съобщиха от клуба през септември.

За да компенсира предишните загуби и да спази правилата за финансов феърплей, клубът продаде 25 процента от телевизионните права за вътрешното първенство и 49 процента дял в Barca Studios за повече от 700 милиона евро. Това позволи на Барселона да похарчи повече от 150 милиона евро през лятото за Роберт Левандовски, Рафиня и Жул Кунде.

Лапорта добави, че Барселона трябва да генерира повече приходи и да намали разходите. Той обаче настоя, че финансовият феърплей "трябва да бъде синхронизиран" във всички европейски лиги, "защото има неравенства в това отношение".

"Във Висшата лига на Англия са по-гъвкави по отношение на финансовия феърплей, отколкото в Испания", отбеляза Лапорта.

Барселона си хареса бразилец

Барселона си хареса бразилец

Дъглас Луис в полезрението на Астън Вила