Полузащитникът на Реал Мадрид и бившият защитник на Ливърпул Деян Ловрен отново бяха обвинени в Хърватия за предполагаемо лъжесвидетелстване за финансови сделки с бившия директор на Динамо Загреб Здравко Мамич, осъден за злоупотреби и данъчни измами в мултимилионно дело.

Мамич бе признат за виновен през 2018 година по няколко обвинения, включително получаване на незаконни печалби от трансфери на футболисти по времето му начело на Динамо, а в това число и сделките за преминаването на Модрич в Тотнъм през 2008-а и на Ловен в Олимпик Лион през 2010-а, пише агенция АП. Той бе осъден на 6 години и половина затвор, но избяга в Босна и Херцеговина преди обявяването на присъдата.

Край на спекулациите: Модрич преподписа с Реал (Мадрид)

Край на спекулациите: Модрич преподписа с Реал (Мадрид)

Остава в клуба и през следващия сезон

Модрич и Ловрен бяха обвинени в лъжесвидетелстване и недеклариране на данъци върху многомилионните си трансфери. Хърватски съд отхвърли обвиненията срещу двамата в навечерието на Световното първенство през 2018 година, когато Хърватия стигна до финала срещу Франция. Тогава съдът постави, че няма достатъчно доказателства срещу носителя на Златната топка Модрич и срещу Ловрен, че са извършили престъплението, в което са обвинени.

Прокуратурата в Хърватия обаче обяви в четвъртък, че има достатъчно доказателство, че двамата футболисти са лъжесвидетелствали по време на първоначалния процес.

В присъдата срещу Здравко Мамич се казва, че той е подписвал лични договори с играчи през ранните им години на развитие в Динамо Загреб, включително Модрич и Ловрен, задължавайки ги да споделят приходите си с него. Футболистите трябвало да се издължат на Мамич след като получат парите от договорите си. Мамич твърди, че някои от тези пари никога не са му били платени, а Модрич и Ловрен са "съучастници" в делото за корупция срещу него.

"Срещнахме се и подписахме споразумение за разпределяне на пари. Той (Модрич) изтегли парите, даде част на мен", заяви Мамич пред репортери в Босна по-рано този месец и добави: "Нито един играч не е платил нито стотинка данъци."

Ако бъдат признати за виновни в даване на фалшиви показания, Лука Модрид и Деян Ловрен може да получат между шест месеца и пет години затвор. Датата за начало на процеса не е определена.