От Черноморец публикуваха официална декларация по повод проблемите, които гравитират около клуба. От ръководството обявиха причината за евентуалното преместване на домакинствата на отбора в Долно езерово, както и раздялата с вече бившия старши треньор Георги Чиликов.

Ето какво гласи декларацията:

"Акули",

Във връзка с последните събития около любимия ни клуб, които предизвикаха множество коментари, полемики и интерпретации, държим да внесем няколко уточнения. Те са свързани с най-наболелите и актуални събития.

Основата на всеки клуб е неговата база. За всички нас от ръководството, както и за тези, без които съществуването на който и да било отбор е безсмислено - феновете, е до болка ясно, че домът ни, нашият храм, мястото ни е стадион "Черноморец".

Към това сме се стремили от ден първи, в който основахме Черноморец 1919 с цел да бъде съхранен и предаден на бъдещите поколения най-обичаният бургаски клуб. Както е добре известно, по един или друг начин, без значение на усилията, които сме положили и средствата, които сме инвестирали, ние се завърнахме там, където ни е мястото.

За наше огромно съжаление, ние сме принудени да напуснем дома си. Подчертаваме, че това не става по наше желание. Вече е добре известно, че наемът е предвидено да бъде вдигнат със 100%. Т.е. - да стане двоен спрямо сегашния.

Към настоящия момент и в тази сложна в целия свят финансова обстановка, породена от куп обективни и субективни причини, плащането ежемесечно на новия наем, съчетан с това на сметки за ток, вода, поддръжка на база и терени, е невъзможно за нашия клуб.

Нямаме такива финансови възможности, с които да си позволим това, а и паралелно да преследваме целите си в спортно-технически план. Затова търсим други варианти, за да спасим клуба. С днешна дата ситуацията е "или, или". Избираме или Черноморец да съществува, играейки на стадиона в Долно езерово, или...

Искаме дебело да подчертаем, че, на първо място, няма да се местим от стадион "Черноморец", докато официално не ни бъде поискан въпросният двоен наем. Същевременно, евентуалното ни преместване на стадиона в Долно езерово по никакъв начин не означава абдикиране от обявената преди началото на сезона цел, а именно влизане във Втора лига.

Напротив, ще се борим с утроени сили, за да я постигнем. Ние не искаме да живуркаме в аматьорския футбол, а да отведем Черноморец на изконното му място - в професионалния. Също така е изключително важно да се знае, че с евентуалното преместване в Долно езерово мъжкият отбор на Черноморец по никакъв начин няма да бъде отслабен, а дори напротив.

Освобождавайки се от тежкото бреме на непосилния наем, това ще ни даде възможност да имаме нова финансова рамка за всичко, касаещо чисто спортно-техническата страна на първия ни отбор.

Длъжни сме да опровергаем и едно натрапчиво разпространявано становище в последните дни, че дори и по спортно-технически начин да заслужим промоция във Втора лига, то стадионът в Долно езерово няма да получи лиценз. Убедени сме, че с подобренията, които вече са запланувани и можем да извършим в необходимия срок, съоръжението няма да има никакъв проблем да покрие изискванията за участие в професионалния футбол.

Друг изключително важен момент е, че евентуалното ни преместване на стадиона в Долно езерово по никакъв начин не означава, че абдикираме от битката за нашия храм, а именно - стадион "Черноморец". Напротив! Ние ще продължим по всички възможни и законови начини да се борим за него и да имаме отново възможност да играем двубоите си там. Към настоящия момент обаче, отново заявяваме, че двойният наем не е по финансовите ни възможности. Съвсем отделен е въпросът дали след седмица - две или след месец - два, той няма да стане четворен...

Нека оборим и един друг "мит". А именно, че не сме искали и не сме провеждали срещи с настоящите собственици на стадион "Черноморец". Както и започнахме нашата позиция, ние прекрасно знаем, че именно това е домът ни и никой друг стадион няма да чувстваме по този начин. Затова и винаги усилията ни са били насочени към това да играем мачовете на този стадион, на който са отраснали не една и две легенди на бургаския и български футбол.

Именно с тази цел сме инициирали няколко срещи с г-н Пламен Киряков. Поискали сме и разбивка на цените на отделните терени и помещения, които използваме. Бяхме съгласни да ползваме единствено централния терен, само и само да играем на стадион "Черноморец". Насреща обаче получавахме единствено празни обещания, а накрая и ни бе казано, че наемът ще бъде еднакъв, без значение колко терена и помещения ползваме.

Друга изключително важна тема е тази за Детско-юношеската школа и какво се случва с нея при евентуално преместване на стадиона в Долно езерово. Наясно сме, че клуб без школа е като дърво без корен. Още повече, когато това се отнася за клуб с вековна история като Черноморец. Затова ще направим и невъзможното, за да няма и най-малки негативни последици. Имаме идеи как да се постъпи в тази ситуация. Уверяваме ви, че вече преговаряме за няколко варианта, като ще изберем най-добрия.

За наше огромно съжаление, около ДЮШ на Черноморец също витаят немалко "добронамерени" слухове и твърдения. Категорично заявяваме, че "сините" таланти не само не са се разбягали, но и са се увеличили във всеки един набор. С това мислим, че даваме достатъчно ясен отговор на въпроса дали школата е едва ли не пред закриване.

Чиликов обясни защо напусна Черноморец

Чиликов обясни защо напусна Черноморец

Заради проблеми с базите

Във връзка с всичко казано дотук се обръщаме и към нашите привърженици. Ръководството на Черноморец кани всеки, който има ясни идеи по какъв път да продължи развитието си клубът, който има обосновани предложения, да заповяда на разговор, за да изложи становището си. Отворени сме да изслушаме всеки, готови сме за конструктивен диалог.

Също с голямо съжаление искаме и официално да обявим, че Георги Чиликов вече не е старши треньор на мъжкия отбор на Черноморец. Ръководството на клуба имаше огромно желание представителният ни тим да се развива и преследва целите си под негово ръководство - млад, амбициозен и можещ специалист, при това неразривно свързан с любимия ни клуб.

Всеки, в това число и Георги Чиликов, и хората от оперативното ръководство на клуба, имат своята позиция и своята истина за случилото се, довело до раздялата между двете страни. Съжаляваме безкрайно много, че Георги Чиликов може би не осъзна докрай какво е положението на клуба и не му влезе в положение, за което най-вероятно ние също имаме своята вина. От все сърце благодарим на Жоро за работата му в клуба и постигнатите резултати. Пожелаваме му много бъдещи професионални успехи, които не се съмняваме, че ще постигне.

Изненадващо: Георги Чиликов напусна Черноморец

Изненадващо: Георги Чиликов напусна Черноморец

Отборът е на върха в класирането