Финалът на 200 метра на Световното първенство по лека атлетика, в който ще бяга Ивет Лалова-Колио ще се проведе около 22:35 часа. Надпреварата може да бъде наблюдавана по БНТ 3.

Новата звезда на световната атлетика Ноа Лайлс спечели финалa на 200 метра в Доха

Новата звезда на световната атлетика Ноа Лайлс спечели финалa на 200 метра в Доха

Американецът беше притиснат от Адам Джемили, но показа класата си в заключителните метри

Българската спринтьорка остана трета в полуфиналната си серия с време 22.58 секунди, само на една стотна от втората Тина Гейтър (Бахама). За щастие времето на българката беше общо седмо от трите серии, което ѝ осигури място във финала.

Фаворитка за титлата е британката Дина Ашър-Смит, която беше с 30 стотни по-бърза от втората Британи Браун (САЩ). Ашър-Смит премина дистанцията снощи за 22.16 секунди. Няколко от фавортитките - Дафне Схипърс (Холандия), олимпийската шампионка Илейн Томпсън (Ямайка) и Тори Боу (САЩ) не можаха да стартират в надпреварата. Нигерийката Блесинг Окпабаре беше дисквалифицирана в серията си за преминаване в съседен коридор.

Снимка 445652

Времето на Лалова-Колио е с 12 стотни по-слабо от това на втората, което означава че всички финалистки ще бягат довечера за медал.

Българката е поставена в трети коридор. До нея вляво ще бъде Джина Бас от Гамбия, а в дясно швейцарката Мужинга Камбуджи. Ашър-Смиет в седми коридор, а Дезера Брайънт (САЩ) в осми.

Ямайка няма нито една представителка във финала, което не се случвало в последните години.