Един от най-интересните мачове в турнирната история на ЦСКА е срещата- реванш с Панатинайкос от 1/16- финал за КЕШ през септември 1972 година. Низ от случки, предшестващи мача. По време на него и след това правят от ситуацията почти сценарий за филм. Днес в рубриката "Архивите са живи" ще ви разкажем много любопитни подробности...

Годината е 1972... Жребият за Купата на европейските шампиони отрежда на ЦСКА отборът на Панатинайкос. Атиняните са много здрав отбор. Предната 71-а губят минимално на финала в Лондон пред 100 000 зрители на "Уембли" от модните фурии на тоталния футбол Аякс с 0:2. Техен треньор е легендарният унгарец Ференц Пушкаш.

В състава играят големи футболисти като Елефтеракис, Капсис, Андониадис, Домазос и аржентинецът  Верон-баща. Президент на отбора е собственикът на яхти Голандрис. Първата психоатака към българите е негова. Той привиква на нарочна официална среща защитника  Елефтеракис и му подарява красива яхта.

Моментът на щедрост е запечатан от гръцката телевизия и преса. Между другото, преди първия мач в София Голандрис подчертава, че гръцката младеж е по-качествена и по- будна от българската. И очаква лесна победа на миналогодишния финалист в КЕШ на мача в българската столица.

Надеждите на нашите съседи удрят на камък. ЦСКА печели с 2:1 и две седмици по-късно "армейците" очакват с оптимизъм срещата в Атина. Спортното разузнаване на "червените" е на висота и се добира до уникална подробност. Преди да се класират на финала срещу Аякс, на полуфинала ПАО отстраняват по много драматичен начин Цървена звезда. В Белград двубоят завършва 4:1 за "звездашите".

На реванша гърците взимат чиста победа с 3:0. Оказва се, че в деня на мача на обяда в хотела, където са отседнали югославските футболисти, в кухнята с разрешение на хора от хотела се е промъкнал човек. Той посипал яденето на гостите с прашец, предизвикващ бавнодействащо разхлабително.

На терена югославяните са били неузнаваеми в сравнение с първия мач по "необясними" причини. Веднага след като разбира това, тогавашният лекар на нашия отбор доктор Димитър Гевренов разпорежда, докато трае престоя на ЦСКА в Гърция, играчите да ядат само и единствено в българското посолство в Атина.

Препятствието, което е преодоляно, за съжаление не е единствено. Гърците са изключително груби. Георги Денев е сменен в 64-ата минута от Цветан Атанасов, след като преди това получава прорезна рана на корема от бутонки, направена от Елефтеракис. В крайна сметка се стига до дузпи, след като мачът завършва 2:1.

Ето какво си спомня доктор Гевренов: "Бях седнал на докторската чанта на центъра. Те бяха изпълнили четири дузпи, реализирали само две и имаха право на още една. Ние три, всичките ги бяхме вкарали и Стоил Трънков тъкмо се засили да бие четвъртата. Ако той бе оставен да изпълни единайсетметровия удар и го бе вкарал, щеше да е безпредметно те да изпълняват последната дузпа.

Но при пропуск гърците щяха да имат последен шанс. От това се възползва техният треньор Пушкаш, който тръгна към нашия наставник Манол Манолов. Поздрави го и прибра вдън гори своите футболисти. Стефан Божков ме попита какъв е резултатът, полковник Нешев, който беше с нас на терена, също. Но явно сценарият бе задействан. Съдията Липатов от СССР се "притесни", но в един момент се прибра, без да върне гръцките футболисти на терена."

Какво става оттук нататък. Играчите на "червените" остават още 24 часа в Атина, защото се надяват по правилник да се доизпълнят небитите дузпи. Всичко обаче е свършило. Руските рефери би трябвало да пътуват с нашия самолет, за да се прекачат от София за Москва, но са гузни и взимат аероплан на румънските авиолинии "Таром" пак с прекачване в българската столица.

Но тъй като нашите са пристигнали пет часа по-рано, реагират по блестящ начин. С личното съдействие на армейски генерал Добри Джуров се издейства от съветското посолство у нас разрешение съдийската тройка да бъде задържана на летище София. Операцията е задействана мълниеносно. С правителствена Волга полковник Матеев и доктор Гевренов натоварват сащисания Липатов и двамата тъч рефери и ги докарват в научния център на стадион "Народна армия" (сегашната стая на треньора Пламен Марков).

По онова време ЦСКА е оборудван със свръхмодерна техника, която е най-добрата на Балканския полуостров. На забавен каданс е върната ситуацията, в която Липатов прекратява мача. Един от страничните рефери промърморва: "Тук ти подсказах, че има още дузпи да се изпълняват". В този момент със запотени длани Липатов се хваща за главата и проронва на руски: "Запутались, запутались", което на български означава объркахме се.

По-късно в Женева, където се разглежда казусът, Липатов, който явно е бил щедро възнаграден от Панатинайкос, отново се извръща и се опитва да лъже. В крайна сметка номерът не минава и тогавашната съветска футболна федерация впоследствие го наказва да не свири мачове цели три години.

Междувременно перипетиите на ЦСКА продължават и след като е назначена трета среща между двата отбора. От щаба на "червените" решават този път да се скрият от ръководството на Панатинайкос и да вечерят извън града преди мача. Когато стигат до избраната таверна сред завои в гората, в огромното предно стъкло на ресторанта виждат силуета на ...Пушкаш, който си хапва спокойно и пие червено вино.

Връщане назад няма. Манол Манолов-Симолията сяда до някогашния си боен приятел от мачовете на ЦДНА с Хонвед и сегашен колега като треньор. Двамата си говорят приятелски, но унгарецът не пропуска на два-три пъти да каже: "Сега на преиграването ще ви победим". Междувременно доктор Гевренов стои през цялото време в кухнята, докато приготвят вечерята на нашите, за да види дори какъв пипер слагат в ястията. Всичко минава добре. На другия ден ЦСКА печели с 2:0 след два гола на Петър Жеков и Божил Колев.

След тази драматична трилогия с ПАО съдбата праща на "армейците" еврошампиона Аякс с Йохан Кройф. Двата мача завършват 1:3 в София и 0:3 в Амстердам. А година по-късно, макар и без вездесъщия Кройф, холандските законодатели във футбола, които продължават да са действащи шампиони, са отстранени от нашия традиционен евробоец ЦСКА.

27.09.1972 г., Атина 1/16- финал-реванш

Панатинайкос - ЦСКА 2:1
1:0 Верон(3), 2:0 Демело (20-д), 2:1 Стоил Трънков (67)

При дузпите:
Домазос пропуска, Б.Колев 0:1, Грамахо 1:1, Никодимов 1:2, Верон 2:2, Марашлиев 2:3, Ирала пропуска, Стоил Трънков тръгва да бие дузпа, но мачът е прекратен

ПАНАТИНАЙКОС: Константину, Караманлис, Влахос, Елефтеракис, Капсис, Гоньос, Грамос (91-Ирала), Димитру, Демело (91-Грамахо), Домазос, Верон

ЦСКА: Й.Филипов, Ив.Зафиров, Б. Колев, Б.Гаганелов, К. Станков, Д. Пенев, Пл.Янков, Асп. Никодимов, П. Жеков (46-Ст.Трънков), Г.Денев (64-Цв.Атанасов), Д. Марашлиев

Стадион "Панатинайкос" - 35 000 зрители
Съдия: Липатов (СССР)