Георги Чиликов даде първата си пресконференция като старши треньор на Черноморец. Той бе представен от спортно-технически директор на "акулите" - Слави Костенски.

"Търсихме млад, амбициозен, перспективен човек, който може да бъде полезен на клуба, както и клубът на него. Първият човек, за когото се сетихме, беше Георги Чиликов. Радвам се, че се договорихме и ще работим заедно", заяви Костенски.

"Благодаря на Слави - той знае най-добре, че разговаряме от доста време. Не сме правили пазарлъци, разговаряхме по различни теми. Стигнах до извода, че е време да помогна на клуба. Бях свободен и реших да приема. Запознах се през този месец със състоянието на отбора, на клуба. Спортно-технически не всичко ми е ясно, защото не съм работил с тези хора. С ръководството тепърва ще се опознаваме. Това не е най-важното. Важна е целта, какво трябва да се направи.

Много работи мога да кажа, но някои ще спестя. Искаме да възобновим интереса към спорта и към футбола в частност. Това, което виждам прибирайки се, е, че работата става все по-зле във всяко отношение, което е жалко. Надявам се да помогна. Оправданията вече са забранени. Думата е влизане в Б група. А група в по-далечно бъдеще.

Втора точка е стабилизиране в школата. Аз ще участвам в процеса. Който иска да се съобразява, да се съобразява. Който не иска - прав му път. Това, което е разбрах, е, че в последните години тук сме го обърнали на сиропиталище за няколко човека - близки, познати. Това трябва да приключи, ако искаме да направим нещо. Обещавам само, че ще работя сериозно и отговорно. Максимално ще приложа наученото в последните 10 години. Знаете, че съм се учил от най-добрия треньор в България. Имам претенции, че нещо разбирам.

Апелирам да има обединение между футболни хора, фенове в бургаския футбол, журналисти, бизнес. Имах срещи с много мои приятели, бизнесмени, на които им благодаря, защото ще помагат. Имам още срещи - гледам и в това отношение да помогна, защото парите никога не стигат. Отправям апел и към общината - кой с каквото може да помага. С обединение можем да постигнем нещо. Без да се обединим и без да гледаме позитивно, трудно ще стане. В последните години има незаинтересованост във всяко отношение. Където и да отида, хората не могат да повярват, че в Бургас няма професионален футбол. Мен ме е срам. Това е и една от причините да съм тук, да опитаме да върнем отбора поне в Б група. Готов съм да разговаряме по всяка тема. Без финанси, трудно се прави футбол.

Трябва да се обединим. Това разделение... Професори много, а дори един билет не са си купили. Получил съм десетки съобщения, акъли много. Елате и подкрепете отбора. Оттук - нататък най-вероятно ще има билети с минимална цена, за да се покаже съпричастност. Акъли и критика ще приемам само от хора, които разбират от футбол. Наслушах се на коментари и професори. Има кой да ми дава акъл във футбола", заяви Чиликов. Той разкри и плановете на отбора за подготовка и селекция.

Георги Чиликов вече е треньор на Черноморец (Бургас)

Георги Чиликов вече е треньор на Черноморец (Бургас)

За последно той водеше тима на Арда

"Най-важната част са резултатите, но гаранция не мога да дам, защото не мога да знам с какви футболисти ще разполагаме. Имаме наченки. Благодаря на всички бургазлии, които засега са се отзовали да се върнат - Венко Филипов, Цецо Филипов, Петьо Патев, Живко Петков, Стойчо Атанасов. Не казвам, че са подписали, но има наченки. Венко и Цецо са първите, които се отзоваха. Наши момчета, бургазлии. Надявам се да отворят вратата и към други. Концентрирал съм се върху това да върна максимална част от бургазлии, които са извън Бургас. Имаме разговори с Дросев. Има някаква част, която е положително настроена към това, което ще направим. Има и хора, които за съжаление предпочитат по-горно ниво. Това си е тяхно право. Надявам се да убедим тези футболисти, защото без тях нищо не може да стане. Казвам им го и на тях - не поемете ли отговорността да се върнете и да помогнете на града си и отбора си, няма какво да се случи. Те са основната част, която да дърпа каруцата. С футболистите, които преценя, че ще останат от миналата година, надявам се да направим отбор, който да доминира. Не съм много запознат с тази група, тепърва ще видя за какво става въпрос. Тръгвам с надеждата, можем да променим във всяко отношение клуба. В утрешния ден да знам, че сме направили нещо положително, да има приятно чувство. Всеки мач оттук - нататък ще се играе за победа, това не подлежи на коментар. Имам чувство, че футболистите досега са играли у дома, а навън каквото стане. Това е въпрос на манталитет. Предупреждавам всички, че такъв филм няма. У дома или навън - ще са едни и същи. Ако не - ще седнат до мен. Никой не иска чудеса - докъдето са им възможностите.

Подготовката стартира на 26-и юни на стадион "Черноморец". Голяма част ще премине в Долно езерово, където има доста добри условия. Трябва да направим конкурентноспособна група. За съжаление футболистите отвън, които исках най-много, предпочетоха да си останат където са. Това ме учуди много. Не приемам да искаш да си останеш в посредствеността. Смятайте за какви амбиции говорим. Хората не искат да идват в Бургас, което трябва да се промени. Това е и наша задача. Разговарях с над 20 играчи извън Бургас, от които 18 отказаха. И тук не говорим за финанси, а най-вероятно за характер. Необяснимо ми е, че футболист от град, който е голям колкото квартал на Бургас, не иска да играе в Черноморец. Това ме убива. Трябва отново да станем магнитът, който дори без големи средства, да привлича играчи. Ще опитаме с повече местни хора, които са закърмени в Бургас, знаят какво е Черноморец", заяви Чиликов.

Черноморец ще продължи засега да играе официалните си мачове на едноименния бургаски стадион. Това разкри спортно-техническият директор на "акулите" - Слави Костенски. Той обяви и сериозни промени в ръководенето на клуба, които вече са в ход.

"Продължавам на стадион "Черноморец". Кандидатстваме за концесия на стадиона в Долно езерово. Надяваме се да я получим. Имаме планове. Има си срокове. В рамките на 2 месеца би трябвало да има резултат.

На първо време планираме изграждане на изкуствен терен. Той е необходим за града ни, защото няма нито един с нормални размери, който да се използва през зимните месеци. Имаме уверение от нашия спонсор, че ще изградим такъв при получаване на концесия. Имаме и много по-мащабни проекти, но всичко ще е крачка по крачка. Виждаме перспектива да създадем собствена база за бъдещите години.

Ще играем на стадион "Черноморец", докато можем да си плащаме наема и консумативите. Това е голям ресурс, който влагаме в организирането на футбола, а не в самия футбол.

Цената на билетите ще бъде символична. Лев - два - три. Искаме да видим, че хората идват заради отбора, да го подкрепят, както беше едно време. Ние сме реалисти, не летим в облаците. Очакваме нещо разумно - ако в началото идват на стадиона по хиляда - две хиляди човек, това ще е голям успех за нас. Всичко ще е поетапно. Надявам се с добра продукция и организация хората да ни повярват и да идват на стадиона.

Структурата в клуба за идния сезон ще е променена. Досега се управляваше от Управителен съвет. Преди няколко дни няколко човека от УС си подадоха оставките. Главният спонсор е запознат. Според мен той е човекът, който трябва да определя как клубът ще се развива. Последното решение вече ще се взима от него - г-н Васил Данев. Той ще взима главните решения. Добромира Стоилов ще отговаря документално, финансово, счетоводно. Аз и Георги Чиликов ще отговаряме за спортно-техническата част. Ще отговаряме за мъжки отбор, ДЮШ. Имаме идеи и проекти. Всичко е в зародиш. Оказа се, че моделът с УС не работи. Той се сменяше на всеки 6 месеца. Никога нямаше единомислие. Ще пробваме тази година по този начин. След 6 месеца ще видим накъде вървим, ще си направим равносметка какво сме свършили, какво сме можели да свършим", заяви Слави Костенски.

Изненадваща оставка в Черноморец

Изненадваща оставка в Черноморец

Илиан Илчев си тръгва