Известният български футболен съдия Атанас Узунов счита, че системата за видеоасистенет арбитри, известна съкратено като ВАР е вредна за футбола. Ето неговото мение по въпроса, споделено пред "България Днес":

Кирил Домусчиев: Закъснели сме с ВАР, държавата да помогне! Искам Лудогорец да играе срещу Манчестър Юнайтед в Европа

Кирил Домусчиев: Закъснели сме с ВАР, държавата да помогне! Искам Лудогорец да играе срещу Манчестър Юнайтед в Европа

"Трябва да се предвидят средства за въвеждането му, много клубове не могат да си го позволят"

"Слушах изказването на Домусчиев за въвеждането на ВАР, но това много трудно ще се осъществи в България. Трудно ще издържат отборите. Постоянно ще се изисква нещо от тях - било камери, било охрани, било турникети. Допълнително са нужни доста средства за тези съдии, които обслужват ВАР-а.

Ако УЕФА го постави като задължително изискване, искаш - не искаш, ще трябва да монтираш системата. Но аз не го приемам.

Неслучайно някои от големите съдии също се обявиха против. Пиерлуиджи Колина заради това нещо напусна съдийството. Футболната игра е създадена за хората от време оно. Тя е създадена с 22-ма състезатели и трима съдии.

Днес вкарваме BAР, утре ще махнем напълно съдиите. Гледан на монитора отгоре - сигналът за дузпа ще е един, за фаул - друг, за червен картон - трети. За какво са тогава съдиите? Вярно е, че се греши понякога, но и това е част от играта. За това е по-емоционална.

Ритъмът на играта се забавя и за самите фенове не е добре. В един момент радостта от гола е голяма, после искат ВАР и попадението се отменя. Който от съдиите направи някаква фрапантна грешка, да си носи последствията. Ще дойде време и всички решения ще се отсъждат със сигнализация", каза известният рефер.

Атанас Узунов е втори във вечната ранглиста на "А" група със 188 ръководени мача. Пред него е само Антон Генов. Узунов е последният български съдия, свирил на голям форум - европейското първенство през 2000 година. Освен това реферира на Евро 1996 в Англия, както и полуфинала за Купата на УЕФА между грандовете Барселона и Байерн през 1996 година.

Изпълкомът на БФС реши в петък да стартира работа по въвеждането на ВАР в българското футболно първенство. Стана ясно, че шест месеца трае обучението на съдиите от специализирани експерти на ФИФА и УЕФА. В момента единственият български рефер, който е минал през курса е Георги Кабаков.