Силният рейтингов турнир в Будапеща даде голяма доза оптимизъм, че на предстоящата Олимпиада в Париж най-българският спорт - борбата, отново може да ни направи горди. Оптимизмът идва от перфектното представяне на класиците ни Семен Новиков и Айк Мнацаканян, които стигнаха финалите в Унгария. Новиков се окичи със златен медал, а травма спря Мнацаканян от първото място и го остави със сребро. Вещо водени от своя треньор Сослан Фарниев, това трио наистина може да донесе слава на България на Олимпийските игри. Сослан, Семен и Айк изглеждат перфекната комбинация. И вярваме, че след трите бронзови медала на Явор Янакиев, Радослав Великов и Кирил Терзиев в Пекин през 2008 година, отново състезател от мъжката борба ще стъпи на подиума в Париж, под звуците на нашия химн.

В категория до 87 кг, Семен Новиков постигна целта си в Будапеща, след като триумфира със златото и спечели точки, които го изкачиха на третата позиция в ранглистата. Той вече има 44 000 точки, а пред него в подреждането са само Али Ченгиз от Турция и унгарецът Давид Лошонци. Нашето момче стъпи здраво на тепиха от първия си мач. Направи впечатление, че с изтичането ни минутите ставаше все по-спокоен, концентриран и силен. Втората част беше неговата част. Първо изравни за 2:2 точки на внушителния Рикадзе от Грузия на осминафинал, след което се разправи с 5:1 точки със Сид Азара от Алжир. На полуфинала не даде точка срещу представителя на домакините Ищван Такаш - 4:0. За да дойде отказването на друг унгарец на финала - именно Лошонци, който е втори в ранглистата. Като перфектно програмиран компютър за победи, Семен затвърди добрите впечатления за себе си. Защото именно той беше борецът, спечелил първа квота за България за Олимпиадата.

Снимка 668815

Източник: startphoto.bg

Няма как да спестим добрите думи и за Айк Мнацаканян. В категорията му до 77 кг имаше 12 човека, които ще участват и на Игрите в Париж. Така че това в Будапеща си беше една малка Олимпиада. Естествено, както и самият той отбеляза в интервюто си за ТОПСПОРТ, в Париж ще е съвсем различно от психологическа гледна точка. Той е напреднал много и в това отношение. С "чиста" глава, със сила и тактика, Айк също намери място на финала по време на рейтинговия турнир. И впечатли по време на мачовете си не по-малко от Семен Новиков. Началото беше трудно - изравни за 1:1 на мощния египтянин Махмуд Абделрахман и така продължи на четвъртфинал, където с 3:1 точки беше подчинен друг труден съперник - Пена Флорес от Куба. За да дойде нова гладиаторска битка на полуфинала. Отново изравняване и 1:1 реши спора на Мнацаканян с турчина Бурхан Акбудак в наша полза и така мисията беше изпълнена. Съжаляваме, че разтежение не му позволи да се сбори и за златото, но това е турнир, в който са важни точките. А разликата им за първия и втория не е голяма. Така че Айк също изпълни програма максимум.

Снимка 668814

Източник: startphoto.bg

Във всеки спорт изключително важна фигура е треньорът. Особено важна е във високо интелигентен спорт като борбата. Тези момчета, Новиков и Мнацаканян, имат щастието и привилегията да работят всеки ден с човек, който наистина разбира от работата си. Става въпрос за техния наставник - Сослан Фарниев. До момента той остава в сянка. Не се пиша и говори за него. Но приносът му е огромен. Млад специалист е, но знанията и хъсът му впечатляват. Сослан гори в спорта, живее със и за борбата. След една от схватките дойде до българската делегация в Унгария. Изглеждаше така, сякаш излиза от... банята. Ако бяхме изстискали тениската му в минаващата през Будапеща река Дунав, можеше и да прелее. Това говори много за напрежението, но и страстта, която има Фарниев към своята работа. Прекрасен тактик, именно той е програмистът на компютрите за победи Семен и Айк, ако може да направим подобно сравнение.

Снимка 668760

Източник: startphoto.bg

В спорта е много важно да имаш талант, да ти е дадено отгоре. Но далеч по-важно е да работиш здраво всеки ден. Само с труд идват големите успехи. Това е осъзнато отлично от триото Сослан-Семен-Айк, което работи като добре смазана машина. Не може и без късмет. Всички се надяваме и Фортуна да бъде с нашите момчета в Париж. И именно това трио да донесе нова слава за България. Ама те не са българи, ще кажат някои. Бъдете сигурни, по-българи са от много други. И заслужават аплодисменти, признание, за това, което направиха до момента. А най-доброто, нека да престои. Това лято на Олимпиадата!

Айк Мнацаканян пред ТОПСПОРТ: Господ разпределя медалите на Олимпиадата, аз мечтая и ще се боря за златния

Айк Мнацаканян пред ТОПСПОРТ: Господ разпределя медалите на Олимпиадата, аз мечтая и ще се боря за златния

"Гриша Ганчев взима 50% от мачовете ни от трибуните, много ни мотивира"