Тайбе Юсеин осигури първата квота за българската борба за Олимпийските игри в Токио догодина, след като се справи с представителката на Швеция Йохансон на 1/4-финалите, след като се наложи с 10:5 точки.

Това обаче, което се случи в полуфиналната среща на Тайбе с унгарката Састин бе трудно за вярване.

Българката спечели с технически туш за едва 40 секунди борба!

По всяка вероятност няма друго подобно постижение на полуфинална фаза от Световните първенства в историята.

Снимка 443578

Източник: БФБ

Две майсторски изпълнения на националката ни осигуриха бързо предимство в резултата, а след това тя четири пъти осъществи една и съща хватка, като остави съперничката си на тепиха със силен световъртеж.

Така, без конкуренция, Тайбе Юсеин се класира за финалната битка от надпреварата в категория до 62 кг.

На 1/4-финалите Тайбе победи шведката Йохансон с 10:5, което означаваше две важни неща - че Тайбе ще играе на полуфинал, а също така и че България печели квота в категория до 62 кг за Олимпийските игри в Токио.

Тайбе Юсеин с квота за Олимпийските игри в Токио!

Тайбе Юсеин с квота за Олимпийските игри в Токио!

Действащата световна шампионка на полуфинал в Казахстан

В предишната фаза Тайбе се справи с европейската вицешампионка от тази година Криста Инце. Националката ни тушира опонентката си при резултат 6:1, след като направи така, че Инце да няма как да се измъкне, на границата на тепиха.

Първата част от срещата беше напрегната, най-вече поради това, че румънската боркиня бавеше схватката и се опитваше всячески да спре устрема на Юсеин. Въпреки това българката поведе в резултата с 2:0 точки и задържа преднината си, след пасивност на Инце. След това Криста все пак записа една точка в актива си, избутвайки Юсеин от пределите на тепиха.

Снимка 443567

Източник: БФБ

Последва обаче мощна акция на Тайбе Юсеин през втората част от сблъсъка, тя взе добре разконцентрираната Инце, натрупа още 4 пункта в актива си, след това завъртя съперничката си по гръб и не позволи тя да се измъкне, опирайки двете ѝ рамена в тепиха.

През април, все още в категория до 65 кг, на "домашния" за нея европейски шампионат, румънката стигна до сребърното отличие, провеждайки няколко много убедителни борби в Букурещ.

Тайбе Юсеин: Надявам се да покажа най-доброто от себе си на предстоящите състезания

Тайбе Юсеин: Надявам се да покажа най-доброто от себе си на предстоящите състезания

"Физически се чувствам добре, здрава съм"

Преди срещата си с Инце, Юсеин надви шампионката на Азия Хиаоджуан Луо в категория до 62 кг. с 10:0 за две минути и две секунди, като не срещна абсолютно никаква съпротива от своята опонентка.

Тайбе Юсеин с мощен старт на Мондиала по борба!

Тайбе Юсеин с мощен старт на Мондиала по борба!

Две минути и две секунди бяха достатъчни на шампионката ни