Тайбе Юсеин осигури първата квота за българската борба за Олимпийските игри в Токио догодина.

Националката се справи с представителката на Швеция Йохансон на 1/4-финалите, след като се наложи с 10:5 точки.

Първата част премина предимно в защита и за двете опонентки, които много добре осъзнаваха залога в сблъсъка и не желаеха да сгрешат. В крайна сметка Тайбе поведе с 2:1 и очакваше развитие в своя полза след паузата.

Снимка 443564

Източник: БФБ

Това се случи, след като състезателката ни поведе с 8:1 точки. Йохансон заиграе "ва банк" и хвърли всички усилия в нападение, стигайки до 3 точки, преди Тайбе да вземе още две.

В крайна сметка срещата приключи при резултат 10:5, което означаваше две важни неща - че Тайбе ще играе на полуфинал, а също така и че България печели квота в категория до 62 кг за Олимпийските игри в Токио.

Снимка 443566

Източник: БФБ

В предишната фаза Тайбе се справи с европейската вицешампионка от тази година Криста Инце. Националката ни тушира опонентката си при резултат 6:1, след като направи така, че Инце да няма как да се измъкне, на границата на тепиха.

Първата част от срещата беше напрегната, най-вече поради това, че румънската боркиня бавеше схватката и се опитваше всячески да спре устрема на Юсеин. Въпреки това българката поведе в резултата с 2:0 точки и задържа преднината си, след пасивност на Инце. След това Криста все пак записа една точка в актива си, избутвайки Юсеин от пределите на тепиха.

Снимка 443567

Източник: БФБ

Последва обаче мощна акция на Тайбе Юсеин през втората част от сблъсъка, тя взе добре разконцентрираната Инце, натрупа още 4 пункта в актива си, след това завъртя съперничката си по гръб и не позволи тя да се измъкне, опирайки двете ѝ рамена в тепиха.

През април, все още в категория до 65 кг, на "домашния" за нея европейски шампионат, румънката стигна до сребърното отличие, провеждайки няколко много убедителни борби в Букурещ.

Тайбе Юсеин: Надявам се да покажа най-доброто от себе си на предстоящите състезания

Тайбе Юсеин: Надявам се да покажа най-доброто от себе си на предстоящите състезания

"Физически се чувствам добре, здрава съм"

Преди срещата си с Инце, Юсеин надви шампионката на Азия Хиаоджуан Луо в категория до 62 кг. с 10:0 за две минути и две секунди, като не срещна абсолютно никаква съпротива от своята опонентка.

Тайбе Юсеин с мощен старт на Мондиала по борба!

Тайбе Юсеин с мощен старт на Мондиала по борба!

Две минути и две секунди бяха достатъчни на шампионката ни