България спечели първия си медал от Европейското първенство по борба до 20 години в Нови Сад, Сърбия. Донесе го Алан Дзабиев в категория до 130 кг.

И днес можехте да следите на живо в ТОПСПОРТ всички борби на нашите представители.

При класиците на репешажи в битка за бронза бяха трима. Йордан Топалов в категория до 55 кг изеле срещу Василиос Папагеоргос от Гърция. При 87-килограмовите Андрей Атанасов спори с Иван Лиах от Украйна. Алан Дзабиев излезе на тепиха срещу Мазаим Марданов при най-тежките.

Още петима класици стартираха на турнира днес - Кристиян Миленков (60), Димитър Георгиев (67), Спартак Валентинов (72), Мартин Шишеков (82) и Христомир Пиронков (97).

ЕТО КАК СЕ ПРЕДСТАВИХА НАШИТЕ МОМЧЕТА:

Репешажите започнаха отлично за България. Андрей Атанасов направи голям обрат. Той губеше с 0:5 от украинеца Лиах, но още през първата част стигна до преднина 6:5. След почивката добави още 2 точки в своя полза за крайното 8:2. 

Снимка 672648

Източник: startphoto.bg

За съжаление, след него с 0:9 от Папагеоргос загуби Йордан Топалов и така той изпусна шанса да се бори за медал в Нови Сад. 

Същият резултат, но в наша полза, се получи в последния репешаж с българско участие. Алан Дзабиев се разправи с азера Марданов за набързо и с 9:0. Така той ще се бори за бронзов медал. Негов съпелник ще бъде Дмитро Стрежекозин от Украйна. Той е трити на Европейско в тази възраст от 2022 година и пети в света. 

Снимка 672651

Източник: startphoto.bg

Отличните победи продължиха! Кристиян Миленков преодоля с лекота първия си съперник на шампионата в категория до 60 кг - Краус от Молдова. Нашето момче не му остави никакъв шанс и след успех с 8:0 премина в следващия кръг на Европейското. 

Лошо се разви срещата на Димитър Георгиев при 67-килограмовите. И той имаше за съпренки молдовец - Октавиан Чернечи. С 8:0 и туш, опонента на Георгиев не му остави никакъв шанс и го отстрани в квалификациите. 

Снимка 672653

Източник: startphoto.bg

Във втория си мач от репешажите, Андрей Атанасов имаше за опонент срещу себе си поляка Ивановски. В червено трико, българинът поведе с 1:0, а състезателят на Полша беше поставен в позиция партер. Андрей дръпна с 3:0 точки до почивката. Ивановски обаче, направи обрат до 7:3, 1:54 минути преди края на срещата. Щабът ни поиска видео повторение за нарушение на правилата, но апелът беше изгубен. Резултатът стана 11:3 за поляка, което значеше край на схватката. 

Снимка 672661

Източник: startphoto.bg

Последваха два осминафинала, на които съперници на българите бяха неутрално състезаващи се атлети. В категория до 97 кг, Христомир Пиронков се изправи срещу Федарина, а Шунгурцико мери сили с Кристаян Миленков - 60 кг. При 7:0 в своя полза, Федарениа тушира Пиронков. Миленков пък претърпя поражение с 3:11. 

Снимка 672659

Източник: startphoto.bg

Мартин Шишеков беше туширан от азера Исмаил Рзаев в категория до 82 кг на осминафиналите. Спартак Валентинов пък, при 72-килограмовите, отстъпи с 0:2 пред финландеца Оливър Пада и така, за съжаление, няма да имаме борец на четвъртфиналите. 

Но двама отиват на репешажите. Кристиян Миленков ще има за съперник там турчина Сервет Анги. Той е световен и европейски шампион за кадети. Мартин Шишеков ще трябва да се справи с двама, за да се бори за бронз. Първо ще излезе срещу Омар Барак от Израел. 

Дойде време и за големия двубой за бронза! Алан Дзабиев се изправи срещу Дмитро Стрежекозин от Украйна. Срещата беше предпоследна от днешната програма. Алан поведе с 1:0, а съперникът му беше поставен в позиция партер. Резултатът стана 3:0 за нашия борец, 4 минути преди края. Дзабиев застана стабилно срещу украинеца и не даде нито точка до почивката. Сослан Фарниев не спираше да дава указания отстрани, но за съжаление Стрежекозин стигна до 1:3. Този път в партер беше Дзабиев. Нашето момче обаче даде всичко от себе си, запази преднината и се окичи с бронза. 

Ангел Домусчиев пратеник на ТОПСПОРТ в Нови Сад, Сърбия